Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Infrastruktur

Regeringen förlänger id-kontrollerna

Publicerad: 2 november 2016, 12:02

Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.

På onsdagen beslutade regeringen att förlänga id-kontrollerna på vägarna mellan Sverige och Danmark. Man bedömer att de är “nödvändiga för den allmänna ordningen”.


Ämnen i artikeln:

Anna JohanssonRegeringenMärta SteneviÖresundsbron

På onsdagen beslutade sig regeringen för att förlänga id-kontrollerna på vägarna mellan Sverige och Danmark i tre månader. Man bedömer att de är “nödvändiga för den allmänna ordningen och inre säkerheten i Sverige”.

Id-kontrollerna på bussar, tåg och fartyg över sundet har skapat stora problem för pendlarna sedan de infördes i samband med flyktingkrisen förra vintern. Anledningen till att de överhuvudtaget infördes var att stoppa det stora antalet flyktingar som kom till Sverige, då regeringen ansåg att situationen var ohållbar och att de nyanländas säkerhet och välmående inte längre kunde garanteras.

“Riskerar stort inflöde igen”
Antalet flyktingar som kommer till Sverige har sedan dess minskat. Till TT säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) att regeringen bedömer att risken är att “vi får ett stort inflöde igen, om vi släpper de här kontrollerna”.

– Situationen i vår omvärld är osäker och det går inte att just nu förutse utvecklingen. Regeringen har följt utvecklingen noga på flera områden för att kunna fatta ett så väl avvägt beslut som möjligt. Sverige förlänger mot denna bakgrund id-kontrollerna i tre månader. Regeringen bedömer att de för närvarande är nödvändiga med hänsyn till den allmänna ordningen och inre säkerheten i Sverige, säger Anna Johansson.

För alla de tusentals människor som varje dag pendlar mellan Sverige och Danmark har kontrollerna inneburit stora förseningar och svårigheter att planera, många menar att det skadat tillväxten i regionen. Bland annat sa Susanne Rickardsson, vd på Fastighetsägarna Syd, i Fastighetsnytt podcast att det var “fullständigt vansinne” att stänga bron och att situationen hade sett annorlunda ut om Stockholms hade legat i Skåne.

– Vi förutsätter att detta är sista gången regeringen förlänger id-kontrollerna, varje dag som går där Malmöbornas arbetsmarknadsregion är tudelad innebär förlorade investeringar, jobb och framtidsutsikter. Det är centralt för sysselsättning och etablering att det skånska näringslivet får långsiktiga och stabila villkor. Dagens besked innebär en fortsatt osäkerhet för pendlare och arbetsgivare på båda sidor sundet, säger Märta Stenevi, stadsbyggnadsborgarråd och gruppledare för Miljöpartiet i Malmö.

Id-kontrollernas slutdatum var först den 4 juli, men förlängdes sedan till på fredag, den 4 november. Nu förlängs de alltså ännu en gång, nu med tre månader, till den 4 februari.

Regeringen har ännu inte givit något besked om gränskontrollerna, de som görs av svensk polis på svensk mark (till skillnad från id-kontrollerna som görs av transportbolagen på dansk mark). Det nuvarande beslutet löper ut om en dryg vecka.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.