Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Reagerar på Bromma-utredningen

Publicerad: 11 april 2016, 10:19

Karin Wanngård.

Foto: Socialdemokraterna Stockholms stad.

Efter att Anders Sundström presenterade sin utredning om Bromma flygplats lät reaktionerna inte vänta på sig. De flesta välkomnar slutsatserna, även om det är av lite olika anledningar.


Ämnen i artikeln:

Maria RankkaAnders SundströmKarin WanngårdBromma flygplats

Efter att Anders Sundström på måndagen presenterade sin utredning om Bromma flygplats lät reaktionerna inte vänta på sig. De flesta verkar välkomna Sundströms slutsatser, även om det är av lite olika anledningar.

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård säger att det var ett väntat men välkommet besked.

– Jag är glad eftersom utredningen kan se till att vi nu får en diskussion om hur vi både säkrar Stockholms flygkapacitet framåt, samtidigt som vi kan bygga stad i det tempo som behövs. Om vi kan säkerställa att vi kan flyga lika enkelt till och från Stockholm som vi gör idag, och till och med få fler internationella direktflighter, så spelar det nog ingen större roll för de flesta varifrån man flyger. Men det spelar desto större roll för de flesta om man kan få en bostad eller inte. Med en ansvarsfull politik kan vi säkerställa båda sakerna, säger Wanngård.

Från Centerpartiets sida menar man att utredningen gör att majoriteten ”måste släppa Bromma flygplats som lösningen på bostadskrisen i Stockholm”.

– I bästa fall kan bostäder byggas först om 25 år och det kan vi inte sitta och vänta på. Vi välkomnar att det nu finns ett tydligt besked att Bromma inte läggs ner så att majoriteten måste fokusera på att bygga minst 140 000 bostäder till 2030 där det faktiskt går att bygga, säger Karin Ernlund (C), gruppledare.

Moderaterna är inte oväntat inne på samma linje.

– Det som har bekymrat oss länge, som rapporten också nu bekräftar, är den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad planerade bostadsmål. Det är inte seriöst att planera bostäder på områden som inte kan bebyggas. Nu säkrar vi flygkapaciteten men det vore också bra för stockholmarnas skull att majoriteten i framtiden planerar realistiska byggplaner för att säkra bostadskapaciteten i Stockholm, säger Cecilia Brinck (M), oppositionsborgarråd.

Maria Rankka från Stockholms Handelskammare menar att det är bra att Sundström vill öka Arlandas flygkapacitet, eftersom flygplatsen redan är nära sitt kapacitetstak i högtrafiktid.

– Att förbättra flygtillgängligheten är en av de viktigaste åtgärderna för att långsiktigt stärka svensk konkurrenskraft. Vi måste både bygga ut Arlanda och behålla Bromma. Det är bra att utredaren vill snabba på beslutsprocesserna för ett utbyggt Arlanda, men det är inte realistiskt att tro att en fjärde bana kan vara på plats 2038 med tanke på att det tog över 20 år att få det nuvarande miljötillståndet, säger Maria Rankka.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.