Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Premiär för Citybanan

Publicerad: 7 juli 2017, 10:33

Den 10 juli 2017 öppnade Citybanan för pendeltågstrafiken i Stockholm.

Foto: WSP

Den 10 juli är det premiär för den sex kilometer långa pendeltågstunneln mellan Stockholms Södra och Solna, med två nya stationer vid Odenplan och T-Centralen.


Ämnen i artikeln:

TrafikverketNCCWSP

Den 10 juli är det premiär för Citybanan, en sex kilometer lång pendeltågstunnel mellan Stockholms Södra och Solna, med två nya stationer vid Odenplan och T-Centralen. Den förstnämnda ersätter Karlbergs station. Det har gått nästan nio år sedan spaden sattes i marken.

– Nära, konstruktiv och mycket väl fungerande samverkan mellan WSP, NCC och Trafikverket är en av de viktigaste framgångsfaktorerna. Vi hade ett tydligt samverkansavtal, gemensam styrgrupp och mycket tydliga mål. Vi är extremt stolta vad vi åstadkommit tillsammans, säger Jan Waage, deluppdragsansvarig Norrströmsentreprenaden, på WSP, i ett pressmeddelande.

Hittills har all tågtrafik genom Stockholm samsats på två spår, men från måndag slipper alltså fjärr-, regional- och godståg att trängas på samma spår. Pendeltågen flyttas ner under jord, kapaciteten fördubblas och tåg kan gå punktligare.

– En växande region ställer höga krav på snabba, smidiga och miljövänliga resor, säger Trafikverkets generaldirektör, Lena Erixon, i ett pressmeddelande.

Trafikverket har byggt Citybanan i nära samarbete med Stockholms stad, Stockholms läns landsting och SL.

Den 9 juli är det invigningskalas på Odenplan i Stockholm, arrangerat av Trafikverket, Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting, och infrastrukturminister Anna Johansson och statsminister Stefan Löfven medverkar vid invigningen.

Program 9/7:

11.00 Underhållning på torget Odenplan

11.30–12.00 Invigningsceremoni med intervjuer och tal av bl.a. statsminister Stefan Löfven.

12.45 Station Stockholm Odenplan öppnar för besök

13.00 Pendeltåg går i tunneln mellan Stockholm Odenplan och Stockholm City under hela eftermiddagen. Ingen biljett krävs.

13.00 Station Stockholm City öppnar för besök.

16.00 Invigningen avslutas.

Källa: Regeringen

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

TrafikverketNCCWSP

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.