Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Om hus vore bilar

Publicerad: 16 december 2013, 15:45

Örjan Wikforss.

Under så lång tid har man drömt om industriell produktion av hus. Men gång på gång har dessa företag gått i konkurs.


Ämnen i artikeln:

Örjan Wikforss

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 6, 2013

Henry Ford of Housing byggde hus som man byggde bilar för snart hundra år sedan. Då byggde man som bekant bilar för hand utmed löpande band. Under så lång tid har man drömt om industriell produktion av hus. Men gång på gång har dessa företag gått i konkurs.

Småhusindustrin har delvis lyckats industrialisera komponenttillverkningen, men husen sätts fortfarande ihop för hand. Det krävs riktigt långa serier och få variationer för att bygga hus industriellt med tillräcklig lönsamhet. Och förutsättningarna för långa serier i husbyggandet saknas av det enkla skälet att huset alltid står på en plats med ett unikt mikroklimat. Miljömässig uthållighet erhålls först om huset placeras och utformas efter de förutsättningar som platsen ger. Hus är inte bilar.

I en benchmarking mellan det stora lastvagnsföretaget och det stora byggföretaget var det slående att se hur olika man såg på behovet av design. Lastvagnarna låg långt före med en medveten, framtidsinriktad design, medan resultatet av byggföretagets industriella ambitioner var röda stugor och sekelskifteshus från fel sekelskifte. Hos lastvagnsföretaget fanns en samstämmighet mellan produktens utformning och hur den producerades. Produktens integritet var hög. Allt hängde ihop. Hos byggföretaget försökte man bygga hus som såg halvgamla ut med modern teknik. Produktens integritet var låg. Det hängde inte ihop.

Avancerad design har den retfulla egenskapen att formen ligger strax före kundönskemålen. Ny design utmanar till en början för att efter en tid bli riktigt het och eftertraktad. Byggandets kundundersökningar missleder till slutsatsen att man ska bygga med den utformning kunderna säger att de önskar.  Man ska naturligtvis lyssna på kunderna, men ligga före och bygga framtid.

Men även de byggproducenter som har insett det industriella byggandets omöjlighet avseende ett AlltLikaHus, bygger efter föråldrade förebilder. Producenternas plattformar för bostadsbyggande resulterar i ett slags postfunkishus från förra århundrandet som vi nu ser runt om i landet. Redan på sextiotalet såg det tokigt ut med västkuststugan på ostkusten. Idag har det blivit legio med hustyper formade för ett landskap som placeras i andra landskap med den bedrövliga konsekvensen att platsernas särart försvinner. Stadens identitet, som är så viktig för dess attraktivitet, suddas ut. Med AlltLikaHuset tvingar man in huset i terrängen genom att schakta bort det som inte passar. Hur många småhusägare har inte drömt om blommorna till våren, men förträngt att de köpt ett huspaket som förutsätter plansprängning?

Utformningen av ett hus måste ta sin utgångspunkt i platsen där det ska byggas; hur den är beskaffad topografiskt, klimatmässigt och ekologiskt. Det handlar också om dess historia, kultur och byggnadstradition och vilka människor som bor och verkar där; det samhälleliga och sociala sammanhanget.

Ett industriellt byggande som inte vågar ta hela steget ut och producera unika hus kommer aldrig att lyckas skapa lönsamhet. Det gör man först när man vågar utveckla designkoncept som gör det möjligt att bygga unika byggnader för unika platser med industriella metoder. Arkitektur handlar inte om att fixa till fasaden på en husbyggsats utan om att utforma byggsatsen så att varje hus kan byggas efter platsens förutsättningar.

Örjan Wikforss
Arkitekt SAR/MSA, professor

Ämnen i artikeln:

Örjan Wikforss

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.