Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ökad livskvalitet med cyklar i en stad

Publicerad: 17 september 2012, 10:34

På onsdag kommer Camilla Richter-Friis van Deurs från danska Gehl Architects till Business Arena för att berätta om cykelns roll i stadsplaneringen.


Ämnen i artikeln:

Business Arena

Varför det är viktigt för en storstad att förbättra förutsättningarna för cykeltransporter?
– Cykling är en billig och mycket effektiv transportform om man jämför med vad det kostar att anlägga vägar, bygga ut kollektivtrafiken eller annan infrastruktur. Men man ska komma ihåg att cykling i storstäder inte enbart handlar om ökad transportkapacitet. När man anlägger bra cykelbanor skapar man samtidigt förutsättningar för förbättrad folkhälsa, miljö och ökad social trivsel. Faktum är att cykel kan ge förbättrad ekonomi också, genom att förenkla för konsumenter i handeln.

Händer det något intressant på cykelfronten ute i världen?
– Många storstäder, exempelvis London, New York och Köpenhamn arbetar med att förändra prioriteringarna på stadens gator så att balansen mellan olika transportformer blir bättre.

Cyklar är ett demokratiskt transportmedel som framförallt i utvecklingsländer kan bidra till ökad livskvalitet och mobilitet. På det området har till exempel Bogota i Colombia haft stora framgångar.

Daniel Bergstrand

Ämnen i artikeln:

Business Arena

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.