Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nya uppdrag för höghastighetståg

Publicerad: 8 november 2016, 09:00

HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman, Sverigeförhandlingens förhandlingspersoner.

Foto: Sverigeförhandlingen.

Sverigeförhandlingen har gett Trafikverket två nya uppdrag, som handlar om att utreda lokala och regionala åtgärder kring storstäderna när den nya höghastighetsjärnvägen tagits i bruk.


Ämnen i artikeln:

SverigeförhandlingenTrafikverket

Sverigeförhandlingen har gett Trafikverket två nya uppdrag, som handlar om att utreda eventuella kompletterande åtgärder närmast de tre storstäderna när den nya höghastighetsjärnvägen tagits i bruk. Dessutom ska man ta fram underlag till den utbyggnadsstrategi som Sverigeförhandlingen nu ska ta fram.

Om den nya höghastighetsbanan byggs så som Sverigeförhandlingen vill, kommer den att innebära att den totala kapaciteten i järnvägssystemet ökar. Fler människor kommer enligt prognosen därför att välja tåget. Därför är det extra viktigt att även den lokala och regionala trafiken i storstäderna fungerar på ett bra sätt. Med det som bakgrund får Trafikverket i uppdrag att utreda hur kapaciteten närmast Stockholm, Göteborg och Malmö behöver förbättras.

I Sverigeförhandlingens uppdrag ingår att ta fram förslag till en utbyggnadsstrategi. Bland annat rekommenderar man att:

- För att få till stånd trafik med höghastighetståg ska en hel sträcka mellan ändpunkterna prioriteras.
- Järnvägen ska byggas med en teknik som gör det möjligt för tågen att trafikera också övrigt järnvägsnät.
- Antalet stationer ska begränsas, vilket resulterade i de bud vi kommunicerade i februari.
- Antalet kopplingspunkter ska minimeras.
- Järnvägen ska byggas för höghastighetståg och snabba storregionala tåg.
- Sträckan Järna-Jönköping ska byggas tidigt.

Nu ska strategin utvecklas med förslag till etapputbyggnader. För att kunna ta fram sådana förslag behöver man underlag avseende till exempel etapper som kan vara relevanta för trafik, investeringskostnader, samhällsekonomiska nyttor, påverkan på internationell tillgänglighet med mera och det är detta som uppdraget till Trafikverket handlar om.

Båda uppdragen ska rapporteras senast den 15 mars respektive 1 maj nästa år.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.