Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Infrastruktur

Linbana utreds i Göteborg

Publicerad: 28 November 2013, 11:59

Fotomontage Tyréns: Linbana älvrummet, Göteborg

Göteborg kan ha Sveriges första linbana för kollektivtrafik i drift jubileumsåret 2021. Tyréns har genomfört en förstudie om linbanor i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

GöteborgTyréns

Förstudien om linbanan är en av 23 tidiga förstudier i samband med Göteborgs Stads jubileumsplan, ett arbete som leds av Göteborg & Co.

I förstudien utreds linbanor som kollektivtrafik för att antingen kunna avskriva idén eller skapa beslutsunderlag för mer djupgående genomförbarhetsstudier. Sex tänkbara linjer i Göteborgsområdet beskrivs och utvärderas översiktligt.

– Det är ett väldigt energieffektivt trafikslag. Det sägs till och med att en del linbanelinjer genererar energi på sommaren då människor åker nedför bergssidorna istället för upp, säger Lisa Sakshaug, trafik- och samhällsplanerare på Tyréns i Alingsås.

En linbana mellan Haga och Lindholmen bör enligt Tyréns utredning kunna förverkligas för mindre än 300 miljoner kronor. Då kan 2 000-4 000 personer resa mellan dessa platser på mindre än fem minuter med en turtäthet som sämst med en avgång var 30:e sekund. Linbanor kan köra i 20-30 km/h vilket blir för långsamt över längre sträckor samt i glesare miljöer men i stadsmiljö och halvglesa miljöer är det konkurrenskraftigt mot annan kollektivtrafik.

Några av de främsta fördelarna är energieffektiviteten, möjligheten till extremt hög turtäthet där man kan köra en gondol så tätt som var åttonde sekund, den höga pålitligheten och trafiksäkerheten samt mycket liten störningsrisk.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Tyréns

Ämnen i artikeln:

GöteborgTyréns

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.