Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Lagförslag om värdeåterföring

Publicerad: 9 november 2016, 12:55

Foto: Dreamstime.

Den 27 oktober tog regeringen beslut om att skicka ett lagförslag om värdeåterföring till Lagrådet.


Ämnen i artikeln:

Sverigeförhandlingen

Sverigeförhandlingen lade i juni 2015 fram ett förslag till värdeåterföring. I rapporten pekar Sverigeförhandlingen på att när värden i fastigheter, som uppstår tack vare ny infrastruktur, återförs till samhället kan fler vägar och järnvägar komma till stånd.

I lagrådsremissen föreslås ändringar i plan- och bygglagen. Ändringarna syftar till att göra det möjligt att på frivillig väg återföra till samhället delar av den värdeökning för fastigheter som uppstår till följd av stora investeringar i transport (värdeåterföring). Värdeåterföring föreslås ske genom att en kommun som medfinansierar statlig eller landstingskommunal transport infrastruktur får förhandla med en byggherre eller fastighetsägare om att ersätta kommunen för en del av den medfinansiering som kommunen lämnar.

Remissen innehåller också en ändring i lagen om vissa kommunala befogenheter som förtydligar att kommuner även får medfinansiera byggande av järnväg, vilket innefattar tunnelbana och spårväg, som ett landsting är huvudman för.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2017.

Redaktionen

Källa: Sverigeförhandlingen

Ämnen i artikeln:

Sverigeförhandlingen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.