Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Kommunstyrelsen presenterar Slussen-budget

Publicerad: 9 september 2015, 18:00

Under onsdagskvällens sammanträde för kommunstyrelsen i Stockholms stad, föreslår man att kommunfullmäktige beslutar om ett reviderat genomförandebeslut för Nya Slussen, till en total investering om 12,1 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Nya SlussenStockholms stad

Under onsdagskvällens sammanträde för kommunstyrelsen i Stockholms stad, föreslår man att kommunfullmäktige beslutar om ett reviderat genomförandebeslut för Nya Slussen. I förslaget föreslår man att exploateringsnämnden medges rätt att fortsätta genomförandet av Nya Slussen, till en total investering om 12,1 miljarder kronor. Investeringsinkomsterna beräknas till 2,2 miljarder kronor, vilket ger en nettoutgift om 9,9 miljarder kronor.

”Den långa genomförandetiden kombinerat med projektets komplexitet medför stor osäkerhet avseende kostnadsutvecklingen. Ekonomiska konsekvenser av projektets omgivningspåverkan är också svårbedömd” står det dock i utlåtandet.

När det ursprungliga genomförandebeslutet fattades i kommunfullmäktige 2010 låg budgeten på åtta miljarder kronor.

De inkomster som förutsätts är bland annat att 75 procent av bussterminalen ska finansieras av staten och landstinget, SLL. SLL ska också bekosta arbetet med Saltsjöbanan för 300 miljoner kronor. Dessutom räknar med försäljningsinkomster för de byggnader som uppförs till 760 miljoner kronor. ”Bebyggelsens omfattning och utformning är dock osäker varför utformning och omfattning får utvecklas under projektets genomförandetid”, står det i utlåtandet.

Oppositionen är i sitt särskilda utlåtande fortsatt kritiska till den rödgrönrosa hanteringen av Slussen-projektet. Bland annat hänvisar de till en artikel i Dagens Nyheter i början av sommaren där frågan om byggnaderna som ska generera intäkter kommer att byggas eller ej tas upp. De hänvisar också till den expertgrupp som, enligt dem, ökat kostnaderna med tio procent under ett år. De är också kritiska till att det inte finns några uppgifter om markförsäljning i förslaget. “Hanteringen av projektet av den rödgrönrosa majoriteten är således fullständigt ansvarslös” skriver de.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Nya SlussenStockholms stad

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.