Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Kommer gränskontrollerna fortsätta?

Publicerad: 24 oktober 2016, 11:55

Foto: News Øresund.

Den 4 november löper det nuvarande beslutet om ID-kontroller mellan Sverige och Danmark ut. Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike har dock skickat en gemensam anhållan om tillstånd att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna.


Ämnen i artikeln:

Anders YgemanÖresund

Inom kort, närmare bestämt den 4 november, löper det nuvarande beslutet om ID-kontroller mellan Sverige och Danmark ut. En vecka senare löper även det godkännande som EU har gett till tillfälliga inre gränskontroller ut. Enligt nyhetsbyrån News Øresund har Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike skickat en gemensam anhållan om tillstånd att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har emellertid i intervjuer betonat att även om tillståndet ges kommer det inte per automatik innebära att man förlänger gränskontrollerna utan att man vill ha handlingsfrihet ifall man bedömer att en förlängning är nödvändig.

Gränskontroller är en myndighetsåtgärd och möter pendlare och övriga resande vid första ankomstpunkt på svensk mark, antingen på tågstationen i Hyllie, på Øresundsbrons betalstation vid Lernacken eller vid färjeterminalen i Helsingborg. Då dessa kräver undantag från Schengen-avtalet behöver EU godkänna dem. Enligt News Øresund betraktar regeringen ID-kontrollerna dock som ett rent inhemskt beslut. Det innebär att företag som transporterar folk över Öresund och från norra Tyskland, oavsett om det gäller tåg, buss eller båt, måste kontrollera resenärernas ID-handlingar. Visar det sig att man har transporterat någon utan giltigt ID kan det innebär det 50 000 kronor i böter, per transporterad person.

Gränskontrollen trädde i kraft 12 november 2015 medan ID-kontrollerna började gälla 4 januari 2016.

Att gränskontrollen och ID-kontrollerna har påverkat pendlandet över Öresund är ingen hemlighet. Enligt News Øresund märks det bland annat på att tågresandet mellan Skåne och Själland har minskat, restiderna är kraftigt förlängda och en del tidigare pendlare har bytt jobb för att inte behöva pendla.

Den svenska regeringen är väl medveten om de problem som gräns- och ID-kontrollerna har medfört men än så länge har man gjort avvägningen att det är viktigare att försöka hejda flyktingströmmen över Öresund. I samtal med danska tidningen Berlingske Tidene, som News Øresund citerar, sade Anders Ygeman nyligen att han fört en dialog med Danmarks justitieminister Søren Pind där man arbetar utifrån frågan om det går att utföra kontrollerna på ett smidigare sätt så att de inte ger lika stora negativa effekter på resandet.

Fastighetsnytt har förgäves försökt nå Anders Ygeman för frågan om när ett beslut om ID-kontrollernas vara eller icke vara kan väntas.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Anders YgemanÖresund

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.