Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Kollektivtrafik och cykelåtgärder

Publicerad: 16 december 2013, 11:19

Länsstyrelsen Stockholm har överlämnat förslaget till ny länsplan för åren 2014-2025 till regeringen. Av totalt 8,4 miljarder kronor vill Länsstyrelsen satsa 73 procent på kollektivtrafik, 19 procent på vägar och åtta procent på cykelåtgärder.


Ämnen i artikeln:

LänsstyrelsenStockholm

– Regionen växer snabbt och det är viktigt att vi kan höja effektiviteten i infrastruktursystemet och möjliggöra för fler att resa kollektivt, säger landshövding Chris Heister.

Länsstyrelsen har i dag överlämnat sitt förslag till hur staten ska fördela drygt 8,4 miljarder kronor på infrastruktursystemet i Stockholms län fram till år 2025.

Tillsammans med den nationella transportplanen, som Trafikverket arbetar med, utgör länsplanen huvuddelen av de statliga långsiktiga infrastruktursatsningarna fram till år 2025. Länsplanen och den nationella planen ska fastställas under våren 2014.

I förslaget listas de åtgärder som Länsstyrelsen bedömer som mest nödvändiga att genomföra. Huvuddelen, 73 procent, utgörs av satsningar på kollektivtrafiken.

– Infrastruktursystemet i Stockholms län behöver både rustas upp och byggas ut. Fungerande kollektivtrafik är en avgörande del och vi avsätter betydande medel till en ny tunnelbanelinje till Hagastaden, upprustning av Roslagsbanan och en tvärförbindelse mellan Flemingsberg och Skärholmen, säger Chris Heister.

Förslaget till länsplan har överlämnats till regeringen efter en remissrunda bland länets kommuner och andra aktörer. Remissrundan har bland annat lett till att kollektivtrafiksatsningarna fått en ännu större andel av de satsade medlen.

– Kommunerna i Stockholms län uppger att det totalt finns ett behov av infrastruktursatsningar på 187 miljarder kronor, vilket står i kontrast till de 8,4 miljarder som vi har tillgång till. Vi har prioriterat de projekt som ger störst nytta i förhållande till satsade pengar och vi tror att detta kan vara början till ett transportinfrasystem värdigt en av Europas främsta regioner, säger Robert Örtegren, trafikdirektör vid Länsstyrelsen.

När länsplanen och den nationella planen fastställs i vår kommer de tillsammans att utgöra fortsättningen på det pågående utbyggnadsarbetet i regionen, Trafiksatsning Stockholm, som innebär att drygt hundra miljarder kronor satsas på infrastrukturen i Stockholms län.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Länsstyrelsen Stockholm

Ämnen i artikeln:

LänsstyrelsenStockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.