Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Klartecken för överdäckning i city

Publicerad: 9 december 2016, 06:00

Centralenområdet. Bild: Jernhusen.

Stadsbyggnadsnämnden bestämde på torsdagen att tillsammans med Jernhusen starta detaljplaneprocessen för centralenområdet i city, vilket bland annat innebär en överdäckning av spårområdet.


Ämnen i artikeln:

JernhusenStockholmRoger Mogert

Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm bestämde på torsdagens sammanträde att tillsammans med Jernhusen starta detaljplaneprocessen för centralenområdet i city, vilket bland annat innebär en överdäckning av spårområdet och en ny station.

I och med beslutet inleds planeringen av området, som innefattar huvudbyggnaden på Centralstationen och tillhörande byggnader. Bakom planerna ligger Citybanan, som när den öppnar för pendeltågstrafik under 2017 kommer att skapa möjligheter att se över spårområdet, som idag “skapar ett sår i city”.

– En överdäckning av spårområdet vid Centralstationen är en chans att laga ett sår i stadsväven och binda ihop ett område som idag bara är en genomfartsplats. Utvecklingen i västra city är en unik möjlighet för Stockholm att utveckla och expandera city, Roger Mogert stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

Tanken är att utnyttja det tidsfönster som skapas när pendeltågen flyttar till Citybanan. En ny station delas i två byggnader på var sida om Klarabergsgatan. Vid centralstationsområdet finns det också potential att utveckla nya kontor, skriver Jernhusen i ett pressmeddelande.

Målet är att skapa nya stationsbyggnader till år 2025.

Hör mer om planerna här, när Jernhusens vd Kerstin Gillsbro gästade Fastighetsnytt podcast. 

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.