måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Infrastruktur

Klart: Vattenfall kan bygga stor vindkraftspark i Östersjön

Publicerad: 16 februari 2023, 12:08

Ett lastfartyg lastat med torn till vindkraftverk passerar medan de 188 meter höga vindkraftverken på den danska delen av Kriegers Flak ’sticker upp’ ur havet söder om Trelleborg. Till höger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Foto: Claudio Bresciani/TT, Johan Nilsson/TT

Regeringen har gett Vattenfall tillstånd att anlägga de undervattenskablar som krävs för att bygga en stor vindkraftspark i Östersjön.

Ämnen i artikeln:

SvepetVattenfallTrelleborgSkåne

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Det framgår av ett pressmeddelande från regeringen.

Projektet med havsbaserad vindkraft i den svenska delen av det som kallas Kriegers flak tre mil söder om Trelleborg går tillbaka till början av 00-talet men först nu finns alla tillstånd som krävs för utbyggnad.

Läs också: Ukrainakrisen kan ge snabbspår för solceller - EU föreslår tvingande regler

Det sista nödvändiga tillståndet som regeringen nu alltså beviljat Vattenfall är att lägga ut undervattenskablar på havsbotten på den så kallade kontinentalsockeln inom Sveriges sjöterritorium och ekonomiska zon. De anläggningsarbeten som krävs för att lägga ut kablarna beräknas vara klara inom en tioårsperiod.

Läs också: Wallenstam tillbakavisar kritik: ”Vi tjänar inga pengar på vår vindkraft”

– Sverige behöver all fossilfri elproduktion vi kan få för att klara klimatomställningen. Detta tillstånd är viktigt för att arbetet med att anlägga vindkraftsparken vid Kriegers flak ska kunna påbörjas, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), i en kommentar.

Pourmokhtari säger vidare i pressmeddelandet att regeringen "så snart som möjligt" ämnar ge besked även om de andra tillståndsprövningarna för havsbaserade vindkraftsparken som för närvarande bereds i regeringskansliet.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev