Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Kina vill bygga svensk järnväg

Publicerad: 31 augusti 2015, 07:53

Foto: Wikimedia/Fifo.

I en hemlig offert till riksdagens trafikutskott erbjuder sig ett kinesiskt företag att bygga den planerade höghastighetsjärnvägen för 25 miljarder mindre än Trafikverkets beräkningar, och på halva byggtiden, uppger SVT.


Ämnen i artikeln:

HöghastighetsjärnvägTrafikverket

I en hemlig offert till riksdagens trafikutskott erbjuder sig ett kinesiskt företag att bygga den planerade höghastighetsjärnvägen för 25 miljarder mindre än Trafikverkets beräkningar, och på halva byggtiden. Det är SVT Nyheter som tagit del av offerten.

Det är det kinesiska företaget China Railway construction som vill bygga järnvägen på broar fem meter över marken. Detta skulle spara in på mycket av markarbetet, som står för en stor del av kostnaden.

– De påstår ju att de kan bygga hela det svenska höghastighetsnätet på bara fem år och det är väldigt intressant för oss. Vi får ju granska deras påståenden, men vi ser ju att de själva bygger sina järnvägar i sitt eget land och i andra länder med hög hastighet, säger Karin Svensson-Smith (MP), ordförande i riksdagens Trafikutskott till SVT.

Enligt Trafikverkets uträkning skulle kostnaden för höghastighetsbanor kosta 170 miljarder, vilket alltså skulle sjunka till 145 miljarder. Bland annat sparar man in på värdefull mark och tid för markberedning.

Enligt Karin Svensson-Smith är förslaget så pass intressant att Trafikutskottet nu åker till Kina och Japan för att studera deras tågtrafik.

Redaktionen

Källa: SVT Nyheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.