Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Investerar 1,9 miljarder på Landvetter

Publicerad: 17 juni 2016, 07:17

När terminalen på Göteborg Landvetter Airport byggs ut blir det tre nya bryggor. Bild: Swedavia.

Swedavia ger NCC i uppdrag att bygga ut den första etappen av terminalen på Landvetter flygplats. Totalt planeras investeringar på 1,9 miljarder kronor på flygplatsen fram till år 2031.


Ämnen i artikeln:

GöteborgLandvetterNCCSwedavia

Landvetter har haft en stark tillväxt de senaste 20 åren, och har nått drygt sex miljoner resenärer sju år tidigare än planerat. Det gör att kapaciteten i den 40 år gamla terminaler redan har nått sin gräns.

– Behovet av ett Landvetter med större kapacitet är grundat i både en regional och en global utveckling – Västsverige växer med 15 000 invånare per år samtidigt som flygresandet i världen beräknas fördubblas de närmaste 15 åren. Ska regionen kunna möta utvecklingen och fortsatt ha en bra tillgänglighet till världen krävs att vi investerar för framtiden, säger Karl Wistrand, vd på Swedavia.

Därför har styrelsen i Swedavia tagit ett inriktningsbeslut om att fram till år 2031 investera totalt 1,9 miljarder kronor i flygplatsen. Målet är att Landvetter ska få kapacitet att ta emot åtta miljoner resenärer om året.

Utbyggnaden kommer att ske i etapper, där NCC alltså står för den första. Deras kontrakt är värt 760 miljoner kronor, och uppdraget beräknas vara klart 2020.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.