Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ingen trängselskatt på Norra Länken

Publicerad: 11 april 2012, 12:18

Övervakning trängselskatt, Bild/källa: Transportstyrelsen

I förslaget till justerad trängselskattezon rekommenderas att Norra Länken läggs utanför zonen.


Ämnen i artikeln:

Trafikverket

När Norra Länken öppnar förbinder den Lidingö och Värtan med E4 och Essingeleden. I förslaget till justerad trängselskattezon rekommenderas att Norra Länken läggs utanför zonen och hanteras på samma sätt som Essingeleden idag.

– Trängselskatten är den enskilda åtgärd som har gjort mest för att öka framkomligheten och minska miljöbelastningen från trafiken. Trafikminskningen har dessutom hållit i sig trots att befolkningen i regionen ökar kraftigt. I samband med att Norra Länken blir klar måste vi se över betalstationernas placering, säger trafikdirektören i Stockholms stad, Per Anders Hedkvist.

Förslaget innebär att betalstationer placeras på Norra Länkens på- och avfarter.  När man lämnar länken med bilen för att åka in i innerstaden får man betala trängselskatt. I Hagastaden föreslås gränsen för trängselskatt gå genom den nya Norra Stationsparken, där betalstationer placeras.

– Genom att göra Norra Länken avgiftsfri avlastas Bergshamravägen och lokalgatorna i Stockholm och Solna. Förslaget innebär också att systemet blir enhetligt i och med att Lidingöundantaget tas bort, säger regionchef Helena Sundberg på Trafikverket.

Beslutsgången
Förslaget kommer nu upp till behandling i trafiknämnden i Stockholms stad. Trafikverket och Stockholms stad kommer därefter att gemensamt skicka in förslaget för beslut, en så kallad framställan, till Regeringen. Förändringarna kan träda i kraft först när Norra länken och de övriga nya vägarna öppnar, tidigast 2015.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Stockholms stad

Ämnen i artikeln:

Trafikverket

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.