Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Infrastrukturen – samhällets blodomlopp

Publicerad: 3 februari 2016, 16:30

Sofia Lundberg.

Infrastruktursatsningar måste vara samhällsekonomiskt effektiva med hänsyn taget till social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Genom att satsa på framtidens infrastruktur kan man frigöra kreativitet och innovationskraft i samhället. Hur ska vi nå de transportpolitiska målen till 2030 och 2050?


Infrastruktur är anläggningar som medför stora investeringar och som används dagligen i samhället. Det är ofta kapitalintensiva satsningar med lång förväntad livslängd vilket skapar struktur och samband. Infrastruktursatsningar måste vara samhällsekonomiskt effektiva med hänsyn taget till social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Genom att satsa på framtidens infrastruktur kan man frigöra kreativitet och innovationskraft i samhället.

Hur ska vi nå de transportpolitiska målen till 2030 och 2050? Vi måste satsa på framtidens infrastruktur och samverka för att kunna möta framtidens tre stora utmaningar; urbanisering, digitalisering och hållbarhet. Vad innebär det för infrastrukturen?

sofia lundberg citat

Ett elektrifierat europavägnät kan användas av alla trafikslag, där tiden kommer fortsätta att vara viktig vi vill kunna ta oss dit vi ska utan för mycket planering. Vi kommer inom överskådlig framtid ha självkörande fordon och troligtvis färre egenägda bilar, digitaliseringen kommer att stödja och göra detta möjligt. Urbaniseringen leder till större och färre orter vilket förändrar flöden av både kompetens, tjänster och varor. För att nå en hållbar infrastruktur behövs långsiktiga politiska överenskommelser som är tydliga och styr mot de framtida målen. Att sätta upp en vision för vår gemensamma infrastruktur, är således av stor vikt för att utveckla samhället mot hållbara mål.

Likt blodomloppet transporterar ut syre i kroppen, behövs infrastrukturen för att stödja en väl fungerande samhällskropp. För att en kropp ska fungera väl, krävs det att en mängd olika funktioner jobbar för ett gemensamt syfte. På samma sätt behöver samhället en plan för infrastrukturen, byggd för att svara upp mot gemensamma långsiktiga politiska mål.

Sofia Lundberg
Biträdande forskningsdirektör, VTI

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.