Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Infrastruktur och bostäder ”krokar arm”

Publicerad: 6 juli 2016, 12:48

Anna Johansson.

Att infrastruktur genererar nya, intressanta platser för stadsutveckling är de flesta överens om. Flera svenska städer kan tacka järnvägen för sin existens.


Ämnen i artikeln:

SverigeförhandlingenAnna JohanssonAlmedalen

Att infrastruktur genererar nya, intressanta platser för stadsutveckling är de flesta överens om. Flera svenska städer kan tacka järnvägen för sin existens. Samspelet har återigen aktualiserats när förhandlare för tunnelbana och höghastighetståg sätter bostadsbyggandet i centrum när överenskommelserna ska nås.

Under ett seminarium i Almedalen, anordnat av Skanska, talade Sveriges Infrastrukturminister, Anna Johansson (S), om kopplingen mellan infrastruktur och samhällsbyggande. I den senaste tidens förhandlingar har bostäder tagit stor plats men Anna Johansson poängterar också den viktiga jobbfrågan som också drar stor nytta av ny infrastruktur.
– När vi får starka, integrerade arbetsmarknadsregioner då får människor tillgång till en större arbetsmarknad, men det innebär också att företag får tillgång till en större kompetensmassa vilket gör det attraktivt att etablera sig när man vet att det går att få tag på arbetskraft, säger Anna Johansson.

Nya förhandlingsätt
Samtliga kommuner berörda av höghastighetsjärnvägen utanför storstäderna har nu skakat hand med förhandlarna och lovat nya bostäder och medfinansiering. Sveriges Infrastrukturminister, Anna Johansson menar att även om inget beslut för höghastighetsbanan ligger så ger överenskommelserna i alla fall en fingervisning om viljan.
– Det visar att det hos kommunerna finns en väldigt stark tro på sin potential att växa och att bygga bostäder när man får ny infrastruktur, säger Anna Johansson.

Det visar också på sambandet mellan bostäder och tillgång till pendling, menar Anna Johansson, men då infrastrukturen ett till stor del ett statligt ansvar och bostadsbyggandet ett kommunalt ansvar gäller det att hitta nya vägar.
– I den här typen av förhandlingar och avtalskonstruktioner så skapar vi incitament för de olika nivåerna att kroka arm och synka processerna för att få både infrastruktur och bostäder på plats, säger Anna Johansson.

På vilket sätt man kommer arbeta vidare med denna typ av konstruktioner är inte helt klart men vi kommer troligtvis få se mer av det, enligt Anna Johansson. På frågan om vi i den kommande infrastrukturpropositionen får se ett ökat samplanerande av infrastruktur och bostäder så svarar Anna Johansson så här:
– Det kan man ju tänka sig att det bli men den kommer till hösten så vi får se då.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.