Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Infranode investerar i Gävle hamn

Publicerad: 8 mars 2019, 13:42

Infranode investerar 400 miljoner kronor i utbyggnationen av en ny containerterminal i Gävle hamn och går in som delägare i hamnoperatören YILPORT Sweden Terminal Investment AB (”YST”).


Ämnen i artikeln:

Gävle

Infranode investerar 400 miljoner kronor i utbyggnationen av en ny containerterminal i Gävle hamn och går in som delägare i hamnoperatören YILPORT Sweden Terminal Investment AB (”YST”).

Genom investeringen blir Infranode partner och delägare i YILPORT Holdings svenska verksamhet i Gävle och terminalen Stockholm Nord i Rosersberg. Investeringen kommer att användas till expansionen av den nya containerterminalen i Gävle.

-Det glädjer oss att göra den här investeringen i Gävle hamn, som är en viktig nordisk infrastrukturtillgång. Våra investerare såsom EIB och svenska pensions- och försäkringsbolag, ser fram emot att vara med att utveckla och stödja ett så strategiskt viktigt transportcentrum. Infranode ingår ett långsiktigt partnerskap med både det kommunala hamnbolaget (Gävle Hamn AB) och YILPORT Holding, som är en globalt etablerad hamnoperatör med lång erfarenhet och en stark lokal organisation, säger Christian Doglia, VD och Founding Partner på Infranode, i ett pressmeddelande.

Gävle Hamn är Sveriges tredje största containerhamn och den största på östkusten. Tillväxten har länge varit mycket stark och närmar sig 300 000 TEU¹. För att möta den ökade efterfrågan på containertransporter, står containerterminalen nu i begrepp att fördubblas.

När den nya containerterminalen står klar 2020 ges Gävle Hamn en kapacitet att ta emot större fartyg och en årlig volym på upp till 600 000 TEU. YST och dess dotterbolag har ett koncessionsavtal med det kommunala bolaget Gävle Hamn AB för att driva och utveckla hamnen fram till 2046, med möjlighet till en 10-årig förlängning.

Rådgivare till Infranode var DNB Markets (finansiell), Roschier (legal), Ramboll (teknisk och kommersiell) och PwC (finansiell DD och skatt).

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Gävle

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.