torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Infrastruktur

HSB-toppens ilska mot prishöjningen – Eon vd:ns svar: ”Gas spelar betydande roll i Malmö”

Publicerad: 15 september 2022, 10:24

Marc Hoffman (t v), vd på Eon, menar att det blir avsevärt dyrare med gas givet Rysslands invasion av Ukraina och dess följdverkningar. Michael Carlsson, vd HSB Malmö menar att höjningen i staden inte är rimlig. Foto: Christian Andersson, HSB

Eon höjer fjärrvärmepriset med 20 procent i Malmö. Vilket får HSB att reagera: ”Det är otroligt anmärkningsvärt att de höjer så här kraftigt. Det känns absolut inte rimligt”, säger HSB Malmös vd Michael Carlsson i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetHSBMalmö

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Efter att HSB Malmö i veckan tagit del av Eons planerar på att höja fjärrvärmepriset, med 20 procent för fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar i Malmö och Burlöv, har bostadsutvecklarens lokala kontor reagerat med emfas. 

Läs mer: Dystra el-rapporten och ansvaret som faller på hushållen 

– Det är otroligt anmärkningsvärt att de höjer så här kraftigt. Det känns absolut inte rimligt och vi på HSB kommer att lyfta frågan, kommenterar Michael Carlsson, vd på HSB Malmö.

HSB menar att många medlemmar och styrelser i bostadsrättsföreningar just nu oroas över de rekordhöga elpriserna. 

Höjer med runt 160 kronor i månaden i Malmö

• Från och den första januari 2023 justerar Eon priset på fjärrvärme med 13 procent till bolagets företagskunder i Stockholm, Norrköping och Örebro. Och med 20 procent till företagskunderna i Malmö. 

• Priset till privatkunder (villakunder) justeras med 13 procent i samtliga ovan nämnde orter.

• För en typvilla som förbrukar 20 000 kwh om året blir det en månadshöjning om 200 kronor. 

• En lägenhetskund får en månadshöjning om 160 kronor i Malmö och runt 100 kronor i resterande delat av landet. 

Eon:s vd Marc Hoffman, som har tagit del av kritiken, säger till Fastighetsnytt att justeringen görs till följd av att marknadspriset på energi och fjärrvärme har ökat i hela landet i förhållande till kundernas alternativ. 

– Men också för att kostnaderna har ökat för oss som värmeproducent.  

Bakgrunden är framför allt Rysslands invasion av Ukraina som har lett till en flerdubbling av marknadspriset på gas, i kombination med ökade kostnader för andra energislag. Detta samtidigt som priset på utsläppsrätter har ökat. 

– Jag förstår absolut att det är ett tufft läge. Omvärlden är extremt orolig och alla marknader höjer priserna. Vi hade verkligen gärna velat vara i en annan situation där vi inte hade behövt se att kunderna drabbas av detta. 

”Vår roll som fjärrvärmeproducent är att säkerställa att alla våra orter har bra värmeförsörjning 24 timmar om dygnet”

För Malmös del är höjning större, jämfört med andra orter i Sverige (se faktaruta ovan), därför att staden har gjort sig mer beroende av gas och biogas, förklarar Hoffmann. 

– Biogas, som spelar en betydande roll i Malmös fjärrvärmesystem, har blivit avsevärt dyrare.

Dessutom bidrar rådande gasbrist till stor osäkerhet som Eon också måste hantera, menar han. 

– Det vill säga att vi har högre kostnader för att sätta beredskap. Vår roll som fjärrvärmeproducent är att se till att alla våra orter har bra värmeförsörjning 24 timmar om dygnet. Att säkerställa fjärrvärmeleveransen till våra kunder är och förblir vårt viktigaste uppdrag och det uppdraget kommer vi att fullfölja, säger Hoffmann. 

HSB utreder just nu både lokalt och nationellt olika sätt att agera i frågan, uppger man i sitt pressmeddelande. 

– Som organisation är HSB sprungen ur bostadsbrist, och det sitter i våra gener att försöka förändra samhället till det bättre genom samverkan. Vi välkomnar all dialog för att åstadkomma bästa scenario för alla boende, fortsätter Michael Carlsson.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev