Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

HH-tunnel i Öresund lyfts nationellt

Publicerad: 26 juni 2017, 12:00

Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.

Öresundbron har knutit ihop Sverige med Danmark i 17 år. Men på sikt kan den få sällskap av ytterligare en dansk-svensk länk. Nu lyfts frågan om en tunnel mellan Helsingör och Helsingborg till nationell nivå.


Ämnen i artikeln:

MalmöÖresundsbronDanmarkÖresund

Öresundbron har knutit ihop Sverige med Danmark i 17 år. Men på sikt kan den få sällskap av ytterligare en dansk-svensk länk. Nu lyfts frågan om en tunnel mellan Helsingör och Helsingborg till nationell nivå i båda länderna.

HH-förbindelsen kallas den, en sedan många år diskuterad förbindelse mellan Skåne och Själland. På regional nivå är man överens om att tunneln behövs och så sent som i maj uppvaktade samarbetsorganet Greater Copenhagen & Skåne Committee ett brev till regeringarna i Danmark och Sverige om att tunneln är viktig för att stärka ekonomisk tillväxt och utveckling i Öresundsregionen.

Och nu fördjupas samarbetet mellan Danmark och Sverige på nationell nivå i frågan om HH-förbindelsen genom en strategisk analys.

– Det finns en grogrund och bra bas för ett fortsatt arbete. Först när de båda länderna gemensamt börjar bena i frågorna finns det ju en möjlighet att komma vidare, säger Lennart Andersson, regional direktör för Trafikverket i Syd, till TT och betonar att samarbetet mellan länderna ökar chansen för att tunnelprojektet kan förverkligas.

Kapaciteten håller
Men Öresundsbrons kapacitet bedöms räcka ett bra tag framöver både på väg- och järnvägssidan, konstaterar Sverigeförhandlingen och Trafikverket. Inte heller när försenade Fehmarn Bält-förbindelsen, tunneln mellan Danmark och Tyskland, öppnar väntas kapaciteten bli ett problem.

– När Fehmarn Bält öppnas, kanske 2028, finns det en farhåga och någon form av bild att Öresundsförbindelsen inte längre räcker till. Men vårt gemensamma arbete visar att den räcker bra länge än, säger Lennart Andersson.

Poängerna med en HH-förbindelse är framför allt kortare restider, en större arbetsmarknad och öka att integrationen i norra Öresundsregionen, visar en utredning som gjorts av danska Transportministeriet, Trafikverket och Sverigeförhandlingen.

– Men det finns också ett sårbarhetsperspektiv. Vi har ju trots allt bara en förbindelse och skulle något hända med den är det väldigt sårbart, säger Lennart Andersson.

Ländernas analys ska dels fokusera på en ren vägförbindelse och dels på en kombinerad förbindelse med både väg och räls för persontåg. I tre år väntas arbetet pågå och det ska bland annat ge svar på om tunnelprojektet är ekonomiskt hållbart. Utgångspunkten är att den dansk-svenska förbindelsen ska finansieras av de som använder den.

“Goda möjligheter”
Det verkar finnas goda möjligheter att bygga och finansiera en fast HH-förbindelse genom användarbetalning, som man är van vid från Stora Bält och Öresund. De ska vi nu undersöka närmare i en strategisk analys tillsammans med svenskarna“, säger Ole Birk Olesen, transport- byggnads- och bostadsminister i ett pressmeddelande.

Öresundsbron förbinder Sverige med Danmark sedan år 2000. Precis som bron över Stora Bält i Danmark finansieras broarna genom brukaravgifter.

Om tunneln mellan Helsingborg och Helsingör slutligen får grönt ljus lär det dröja innan trafiken släpps på.

– Från beslut om finansiering eller beslut om genomförande är det säkert tjugo års leveranstid för en sådan här förbindelse, säger Lennart Andersson.

Fakta: HH-förbindelsen

- En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, den så kallade HH-förbindelsen, är ett av målen i den gemensamma trafikplanen för Öresundsregionen som samarbetsorganet Greater Copenhagen & Skåne Committee presenterat.
- Samarbetsorganet anser att tunneln är viktig för att stärka ekonomisk tillväxt och utveckling i Öresundsregionen. Förbindelsen skulle skapa en större och bättre arbetsmarknad, enligt Greater Copenhagen & Skåne Committee, som beskriver en förkortad restid mellan Helsingborg och Helsingör.

Källa: Greater Copenhagen & Skåne Committee

TT

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.