Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Infrastruktur

HFD nobbar Kungsleden

Publicerad: 29 augusti 2014, 10:41

Kungsledens huvudkontor på Vasagatan 7.

Foto: Sverrir Thór

Kungsleden meddelade på fredagen att Högsta förvaltningsdomstolen avslagit bolagets ansökan om prövningstillstånd.


Ämnen i artikeln:

Biljana PehrssonKungsleden Fastigheter

Kungsleden meddelade på fredagen att Högsta förvaltningsdomstolen avslagit bolagets ansökan om prövningstillstånd för de domar som Kammarrätten avkunnade i början på april. Det rör sig om en del av de skattetvister bolaget haft i sina paketeringsmål där Skatteverket ej har medgivit avdrag för nedskrivning av lagerandelar vid externa förvärv under taxeringsåren 2006-2008.

Vidare nekades Kungsleden avdrag för nedskrivning av lagerandelar som uppkommit i samband med omstruktureringar som genomfördes under 2004-2006. I ett pressmeddelande skriver Kungsleden att de flesta av transaktionerna har stora likheter med det så kallade Steen och Ström-fallet.

I och med att Högsta förvaltningsdomstolen nu har avslagit prövningstillstånd har Kammarrättens domar vunnit laga kraft och de aktuella målen är avslutade. Kungsleden reserverade i bokslutet för andra kvartalet 1 640 miljoner kronor då sannolikheten att målen skulle förloras var stor och enligt bolagets pressmeddelande blir den ekonomiska effekten inte större än så.

Kommentar Fastighetsnytt:

Högsta förvaltningsdomstolens beslut att avslå Kungsledens ansökan om prövningstillstånd var inte helt oväntat och det kan låta konstigt men beslutet är nog en positiv nyhet för vd Biljana Pehrsson och Kungsledens övriga ledning. Sannolikheten att Kammarrättens beslut, och Förvaltningsdomstolens också för den delen, skulle ogillas var inte stor – vilket är anledningen till att bolaget valde att reservera ett stort belopp. Nu har man fått ett avslut och kan lämna en stor del av de skelett man hade i garderoben bakom sig. Kungsledens skattetvister har legat bolaget i fatet en längre tid men kan man titta framåt och behöver inte längre oroa sig över skattetvisterna, inte de tvister som nu är avgjorda om än förlorade.

Kungsledens ledning kommunicerade nyligen att bolaget återigen ska bli en aktiv köpare av fastigheter efter att ha renodlat sin portfölj ganska rejält och när alla skattetvister är avklarade kan man fokusera helt på den mer konstruktiva biten av verksamheten.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.