Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Här är Göteborgs nya linbana

Publicerad: 12 februari 2018, 13:20

Visualisering: Plompmozes

Kjellgren Kaminsky har, i samarbete med UNStudio, vunnit tävlingen om Göteborgs nya linbana. Nu kommer invånarna kunna ta fågelvägen genom Älvstaden. Projektet är en del av flera satsningar inför stadens 400-årsjubileum år 2021.


Ämnen i artikeln:

Kjellgren Kaminsky arkitektur

Kjellgren Kaminsky har, i samarbete med UNStudio, vunnit tävlingen om Göteborgs nya linbana. Nu kommer invånarna kunna ta fågelvägen genom Älvstaden.

Linbanan är 3 kilometer lång, omfattar fyra stationer och sex torn, och blir den första nya kollektivtrafiktypen sedan tunnelbanan invigdes i Stockholm på 30-talet. Projektet är en del av flera satsningar inför stadens 400-årsjubileum år 2021. Banan sträcker sig över Göta älv med slutstation på Järntorget.

– Som född och uppvuxen i Kville alldeles i närheten av linbanans framtida sträckning, och som tidigare medarbetare på UNStudio, är det fantastiskt att nu vara med i detta samarbete för att utveckla Göteborgs kollektivtrafik med nya hållbara och effektiva lösningar. Vi som lokala arkitekter är särskilt glada att juryn betonar förslagets förståelse för stadens historia och stadsiluett, säger Joakim Kaminsky, arkitekt och delägare på Kjellgren Kaminsky

Visualisering: Plompmozes

Utöver de lokala arkitekterna på Kjellgren Kaminsky deltog även UNStudio som design arkitekter, Knippers Helbig som rådgivande konstruktörer och Licht & Soehne som ljusdesigner.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.