Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Hagalund kan få tunnelbanestation

Publicerad: 22 september 2015, 12:30

Möjlig sträckning för den framtida gula tunnelbanelinjen. Illustration: SLL.

Den lokaliseringsutredning som nu är klar för den gula tunnelbanelinjen visar att det som ger bäst förutsättningar för flest resenärer är att dra den nya linjen via Hagastaden och Hagalunds industriområde.

Ämnen i artikeln:

Gula linjenHagastadenSLLStockholm

Den nya tunnelbanelinjen i Stockholm, den gula linjen, ska byggas från Odenplan till Arenastaden. Den lokaliseringsutredning som nu är klar visar att det som ger bäst förutsättningar för flest resenärer är att dra den nya linjen via den nya stadsdelen Hagastaden och Hagalunds industriområde, till Arenastaden.

– Vi föreslår att linjen dras via Hagalunds industriområde, då finns en ypperlig möjlighet att lägga en station där i framtiden. Solna planerar bostäder och fler arbetsplatser i området, säger Malin Harders, projektchef för gula linjen till Dagens Nyheter. 

I utredningen beskrivs konsekvenser av olika sträckningar och stationslägen.

– Resenärsnytta och framtida möjligheter att bygga nya bostäder är de viktigaste faktorerna, men även synpunkter från samrådet 2014, miljöpåverkan, kostnader och tekniska förutsättningar har vägts in, säger Malin Harders.

Förslaget innebär vidare att gula linjens nya plattform vid Odenplan placeras bredvid den befintliga plattformen för gröna linjen, och att den gula linjen får en gemensam entré med gröna linjen och den kommande Citybanan. Odenplan kommer därmed att bli en viktig knutpunkt i framtiden.

Landstingsstyrelsen kommer att ha lokaliseringsutredningen som underlag vid inriktningsbeslutet som fattas den 3 november. Samråd kommer sedan att hållas mellan 23 november och 20 december.

Gula linjen:

- 4,1 kilometer spår
- Planerad byggstart: 2016
- Planerad trafikstart: 2022

Redaktionen

Källa: SLL och Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev