Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Gränsöverskridande hamnbolag

Publicerad: 16 januari 2015, 16:35

Den 1 januari 2015 gick startskottet för nya Kvarkenhamnar AB – ett gemensamt bolag för hamnarna i Umeå och Vasa. Bolaget kommer att marknadsföras under namnet Kvarken Ports Ltd.


Ämnen i artikeln:

Umeå

Den 1 januari 2015 gick startskottet för nya Kvarkenhamnar AB – ett gemensamt bolag för hamnarna i Umeå och Vasa. Bolaget kommer att marknadsföras under namnet Kvarken Ports Ltd.

Den utökade samverkan ska bidra till att stärka affärsutvecklingen för hamnarna och transportstråken i regionen.

– Jag ser fram emot att nu få starta upp Kvarken Ports. Vi inleder en helt ny era inom det logistiska samarbetet i Kvarkenregionen genom att erbjuda ett joint venture inom hamnverksamheten. Det nya bolaget ska stödja den ökande gods- och passagerarvolymen i hamnarna i Umeå och Vasa. Vårt mål är att ständigt utveckla och effektivisera hamnanläggningarna, förbättra vår service och stärka samarbetet med intressenterna i regionen, säger vd, Matti Esko.

Kvarken Ports kommer att ägas gemensamt av Vasa Stad och Umeå Kommunföretag AB. Nuvarande hamnpersonal i Umeå och Vasa Hamn, cirka 30 personer, får sina anställningar överförda till det nya bolaget.

Umeå Hamn AB får en ny roll och kvarstår endast som ägare av hamnens fasta anläggningar, kajer, järnvägsspår med mera och blir efter årsskiftet ett dotterbolag till kommunala bolaget INAB – Infrastruktur i Umeå AB. Vasa stad kommer att äga anläggningarna i Vasa Hamn.

Kvarkenregionen
Hamnarna i Umeå och Vasa ligger på var sin sida om den smalaste delen av Bottniska viken som kallas för Kvarken. Avståndet från kust till kust och är cirka 80 km. Kvarkenregionen består av landskapen Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten i Finland samt Västerbottens län och Örnsköldsviks kommun i Sverige.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Kvarken Ports

Ämnen i artikeln:

Umeå

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.