Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Göteborgska linbanor allt närmare

Publicerad: 21 januari 2016, 11:34

Fotomontage Tyréns: Linbana älvrummet, Göteborg

I över två år har Trafikkontoret i Göteborg utrett huruvida man kan bygga linbanelinjer över älven. Förhoppningen är nu att den första linjen ska stå klar till sommaren 2020.


Ämnen i artikeln:

GöteborgTyréns

I över två år har Trafikkontoret i Göteborg utrett huruvida man kan bygga linbanelinjer över älven i Göteborg. Förhoppningen är nu att den första linjen ska stå klar till sommaren 2020. Detta skriver Göteborgs-Posten.

Det är tre linjer som har utretts närmare. Planerna på den lila linjen är mest framskridna, och tanken är att den ska hjälpa till att avlasta i glappet mellan Göta Älvbron och den nya Hisingsbron.

Linjen ska få en station i närheten av Järntorget, där en detaljplan börjar ta form.

Enligt GP visar en undersökning att hela 70 procent av göteborgarna är positiva till att åka linbana.

Här kan du se en film över hur linbanorna skulle kunna se ut (källa Göteborgs stad):

Ännu är inget politiskt beslut fattat, men Henrik Munch (MP), förste vice ordförande i Trafiknämnden, säger till GP att allt talar för att politikerna kommer att låta linbaneidén bli verklighet.

– En första indikation kan komma på Trafiknämndens möte den 11 februari, säger han till tidningen.

I den förstudie som Tyréns genomförde 2013, kom man fram till att en linbana mellan Haga och Lindholmen skulle kunna förverkligas för mindre än 300 miljoner kronor. Då kan 2 000-4 000 personer resa mellan dessa platser på mindre än fem minuter med en turtäthet som sämst med en avgång var 30:e sekund. Linbanor kan köra i 20-30 km/h vilket blir för långsamt över längre sträckor samt i glesare miljöer men i stadsmiljö och halvglesa miljöer är det konkurrenskraftigt mot annan kollektivtrafik.

Redaktionen

Källa: Göteborgs-Posten

Ämnen i artikeln:

GöteborgTyréns

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.