Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Infrastruktur

Ger rekommendationer kring infrastruktur

Publicerad: 28 Oktober 2015, 14:27

Infrastrukturkommissionen presenterade på onsdagen sin slutrapport. Bland annat vill de skapa ett ramverk för infrastrukturbeslut som tydliggör de samhällsekonomiska avvägningarna och att Trafikverket växlar upp arbetet med innovationsupphandling.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaRegeringen

Infrastrukturkommissionen presenterade på onsdagen sin slutrapport. Bland annat vill de skapa ett ramverk för infrastrukturbeslut som tydliggör de samhällsekonomiska avvägningarna, att Trafikverket växlar upp arbetet med innovationsupphandling, och ge långsiktiga placerare möjlighet att investera i infrastruktur.

De vill dessutom se ett främjande av alternativa finansieringsformer som exempelvis OPS eller brukaravgifter.

Kommissionen tillsattes i mars 2015 med uppdraget att utreda möjliga tillvägagångssätt och modeller för att effektivisera och öka omfattningen av infrastrukturinvesteringar. Den har bestått av en ordförande och fyra ledamöter: Björn Hasselgren, Allan Larsson, Maria Wetterstrand, Stefan Attefall och Pia Kinhult.

– Infrastruktursektorn står inför stora utmaningar. Ökad global handel, urbaniseringen och omställningen till ett hållbart samhälle skapar betydande behov inom både transportinfrastrukturen och VA-systemen. För att kunna möta utmaningarna behöver vi öka effektiviteten i de investeringar vi gör och tänka nytt kring upphandling, finansiering och organisering av infrastruktur, säger Björn Hasselgren, Infrastrukturkommissionens ordförande.

Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna, tycker att det kommissionen levererar flera bra rekommendationer, men undrar varför de enbart riktas till regeringen.

Kommissionen levererar många bra rekommendationer till regeringen. Men jag kan inte undgå att undra varför de endast riktas till regeringen. Nog är fler aktörer förtjänta av rekommendationer?, skriver han på sin blogg. 

Under dessa rubriker ger kommissionen sina rekommendationer:

- Skapa en effektivare planeringsprocess
- Mobilisera ökade resurser till infrastruktur
- Se över regelverk och organisation för att främja alternativ finansiering och organisation
- Ställ om transportsystemet med styrmedel och innovationer
- Ge vardagens infrastruktur en modernare reglering

Infrastrukturkommissionen finansieras gemensamt av initiativtagarna KPMG, MTR, NCC, PEAB, Ramböll, Skanska, Veidekke och WSP.

Här kan du ta del av hela slutrapporten.

Redaktionen

Källa: Infrastrukturkommissionens slutrapport och Fastighetsägarbloggen

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaRegeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.