Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Fortfarande lång restid

Publicerad: 19 maj 2017, 11:33

Öresundsbron.

Trots att ID-kontrollerna (dock inte gränskontrollerna) vid resor mellan Köpenhamn och Malmö upphört så har restiden med tåg mellan de två städerna ännu inte blivit kortare.


Trots att ID-kontrollerna (dock inte gränskontrollerna) vid resor mellan Köpenhamn och Malmö upphört så har restiden med tåg mellan de två städerna ännu inte blivit kortare. Det tar fortfarande i snitt 48 minuter att resa, vilket framgick av ett föredrag som Øresundsinstituttets chefsanalytiker höll i samband med institutets 15-års jubileum.

Orsaken till att restiden inte har förkortats är den att Trafikverket och BaneDanmark behöver ändra om trafikplaneringen innan restiden kan bli kortare. Det låter vid första tanke löjligt men vid närmare eftertanke så är det inte enbart en indikation på vilken stor effekt ID- och gränskontrollerna egentligen haft i regionen utan även på hur otroligt ansträngt läget är i tågtrafiken.

Vi har tidigare fått höra att som en konsekvens av kontrollerna så behöver Öresundståg som åker över bron att vänta i 13 minuter på Malmö central för att inte orsaka följdförseningar på andra håll i det svenska tågsystemet, vilket i sig borde räcka som en fingervisning om att det är dags att börja öka nätets kapacitet.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.