Infrastruktur
Förslag: Gemensam pool för nattåg i EU
Publicerad: 9 april 2019, 12:45
Resa över Öresundsbron. Foto: Stefan Nilsson/SJ
Europaparlamentet säger ja till enklare bokningar och regeringens satsning på nattåg till övriga Europa. SJ välkomnar initiativet men varnar för betydande kostnader då bolaget i princip dragit in alla sina internationella nattåg på grund av olönsamhet.
Artikeln är tidigare delvis publicerad i Fastighetsnytt nummer 2, 2019. I numret fokuserar vi på det stundande EU-valet och dess påverkan på samhällsbyggnadsbranschen.
Europaparlamentet säger ja till enklare bokningar och regeringens satsning på nattåg till övriga Europa. SJ välkomnar initiativet men varnar för betydande kostnader då bolaget i princip dragit in alla sina internationella nattåg på grund av olönsamhet.
Nattågets existens har länge varit hotad. Resorna har blivit både krångligare och dyrare genom åren, medan flyget gått i motsatt riktning. Olönsamheten har resulterat i att flera europeiska tågbolag tvingats slopa sina internationella nattåg, varpå resenärer i dag måste göra flera byten för att ta sig till Paris, Amsterdam, Berlin och andra europeiska storstäder.
Men det vill regeringen ändra på.
“Regeringen ska agera för att göra det enklare att boka utlandsresa med tåg. Trafikverket ges i uppdrag att upphandla nattåg med dagliga avgångar till flera europeiska städer”, står det i januariavtalet som S, L, C och MP tagit fram.
Detta ligger helt i linje med Europaparlamentets beslut om att göra det smidigare att åka tåg mellan medlemsstaterna. Något som EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP) välkomnar.
– Jag är väldigt optimistisk. Om vi ska minska på flygandet så måste tågresandet få den renässans som klimatet kräver. Dagens rekordbilliga flyg gynnar konsumenten, men är katastrofala för klimatet.
Problemet är bara att SJ också har hunnit göra sig av med nästan alla sina internationella nattåg, förutom de som åker till Narvik i Norge.
– Det finns bara 100 sovvagnar kvar i hela Sverige och någon måste nu köpa betydligt fler, säger bolagets affärschef Jan Kyrk.
Regeringen planerar att satsa 50 miljoner kronor på nattåg under 2019, enligt vårändringsbudgeten som presenteras den 10 april.
Tomas Eneroth. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
– Det ska vara lätt att resa klimatsmart. Därför satsar regeringen på nattåg ut till kontinenten. Det är ännu för tidigt att säga något om vilka europeiska städer som kan bli aktuella. Det är frågor vi nu vill att Trafikverket ska titta på. Målet är nattåg till flera europeiska städer, säger Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.
– Fler och fler människor vill kunna resa klimatsmart både på semestern och i jobbet. Nu är det upp till oss politiker att bidra till att tåget blir ett självklart alternativ att välja ut i Europa, säger även bostadsminister Per Bolund i pressmeddelandet.
Den nationella planen är också att investera 700 miljarder kronor i vägar och järnvägar. Nya stambanor för höghastighetståg ska byggas och järnvägen i norra Sverige utökas. Även långväga lastgods ska flyttas från lastbil till tåg och sjöfart då samtliga transporter står för 40 procent av koldioxidutsläppen, har regeringen meddelat tidigare.
Upprustning för miljarder
Frågan är dock hur långt regeringens 50 miljoner kronor egentligen räcker för att rädda nattågen. Nya tåg är nämligen dyra, förklarar Jan Kyrk. Bara att förnya SJ:s 36 X2000-tåg väntas resultera i en merkostnad på runt 10 miljoner kronor per motorvagn och SJ satsar totalt 9 miljarder kronor på att förnya sina snabb- och nattåg, inhandla 30 nya snabbtåg och 20–30 nya regionaltåg fram till år 2022.
– En stor utmaning med de nuvarande, svenska nattvagnarna är att de är bredare än i övriga Europa och kommer därför inte fram där. Men eftersom de redan används så kan man med fördel köpa fler nattvagnar med smalare profil för Europasatsningen, säger Jan Kyrk.
Jakop Dalunde (MP) har ett förslag när det gäller själva finansieringsbiten.
– Jag har träffat alla tågbolag i Europa och alla tycker att det är vanskligt att investera i nattåg eftersom järnvägssystemen är eftersatta och vagnarna bara kan köras på vissa sträckor. De vill därför starta en gemensam pool för nattåg i EU, för att dela på kostnaderna och riskerna.
Dalunde arbetar därför hårt för att EU:s järnvägsbyrå, ERA, ska få både mandat och ekonomiska resurser för att agera samordnande.
– Det måste bli enklare att boka tågresor också och vi vill att tågbolagen öppnar upp sina system så att man kan boka sammanhängande resor på resesökmotorer framöver, precis som med flyg.
I dag måste varje tågsträcka bokas separat i flera olika program.
– Det är alldeles för krångligt och vi fick redan igenom förslaget i EU-parlamentet i december. Nu ska frågan förhandlas i ministerrådet.
Jan Kyrk säger att SJ inte säljer några utlandsresor alls till Europa i dag, förutom till Köpenhamn och Oslo. Men det ska det också bli ändring på nu.
– Vi lanserar före sommaren en ny digital lösning som erbjuder detta.
Foto: Alexander Pihl.
Nattågens renässans
De flesta länder i Europa tycks alltså vara slående överens om att nattågen måste räddas, något som Jakop Dalunde (MP) länge kampanjat för.
– Vi ser en ökad klimatmedvetenhet och EU-politik som sätter ett rättmätigare pris på flygets klimatpåverkan, vilket bidrar till nattågens renässans, säger han.
Österrike och Storbritannien har redan investerat i nya nattåg och liknande diskussioner pågår nu i Sverige och Danmark. Det är viktigt att Sverige fortsätter att ta fram hållbara lösningar och system som hänger ihop med resten av Europa, förklarar Dalunde.
– Visionen är att resan från Stockholm till Hamburg ska ta fem i stället för elva timmar i framtiden och Fehmarn Bält-förbindelsen till Hamburg blir helt central när det gäller att kapa restiderna Europa.
Utöver det ska EU-gemensamma signalsystem för tåg, European Rail Traffic Management System, införas för att möjliggöra effektiv tågtrafik över gränserna och stärka järnvägens konkurrenskraft mot andra trafikslag, enligt regeringen. Allt för att förbättra människors möjligheter att resa med liten klimatpåverkan.
– Miljöargumentet har förstärkts även bland våra affärsresenärer det senaste halvåret. Det är nytt och har aldrig varit avgörande tidigare, säger Jan Kyrk.
Tågen i Sverige drivs huvudsakligen med el och svarar därför för mindre än en procent av hela transportsektorns utsläpp av koldioxid, enligt Trafikverket. Siffrorna varierar dock stort i Europa eftersom elen framställs på olika sätt.
– Men tåg ligger helt rätt i tiden. Rekordmånga människor reser med tåg i Sverige och vi kör alla tåg som vi överhuvudtaget har, säger Kyrk.
Teresa Ahola