Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Fehmarn Bält tunneln kommer närmare

Publicerad: 12 februari 2016, 14:41

Illustration: Femern A/S.

Den planerade tunneln under Fehrman Bält kommer närmare. På torsdagen möttes presenterades en finansiell analys som visar på en stabilare ekonomi än väntat. Detta skriver News Öresund.


Ämnen i artikeln:

TysklandDanmarkFehmarn Bält

Den planerade tunneln under Fehmarn Bält kommer närmare. På torsdagen möttes presenterades en finansiell analys som visar på en stabilare ekonomi än väntat. Detta skriver News Öresund.

Kravet på tunnelprojektet, som ska gå mellan Danmark och Tyskland, har varit att lånen ska gå att betala tillbaka på högst 39 år, enbart med hjälp av avgifter från brukarna.

I analysen som presenterades av det statliga byggföretaget Femern A/S förväntas återbetalningstiden bli 36 år vilket innebär att projektet tagit ett steg närmare godkännande.

Den förväntade byggkostnaden har sänkts genom en ny förhandlingsrunda med fyra stora anbudsgivare där den planerade byggtiden förlängts från 6,5 till 8,5 år. Den utökade byggtiden gör att dyrbart arbete i treskift kan ersättas av tvåskiftsarbete medan fabriken som ska bygga tunnelelementen kan göras mindre.

I den nya analysen har Femern A/S tagit hänsyn till att den tyska miljöprövningen drar ut på tiden och därför räknar man på två alternativ, med byggstart 2018 alternativt 2020.

Trots att de ekonomiska reserverna utökats från 3,7 till 7,3 miljarder danska kronor för kust-till-kustförbindelsen har den delen av kostnaden minskat från 55,1 till 52,6 miljarder danska kronor om bygget inleds 2020. Till det kommer den danska landanslutningen som beräknas kosta ytterligare 9,5 miljarder. Den samlade kostnaden för tunnelprojektet blir därmed 62,1 miljarder danska kronor.

Senast 2028 väntas Fehmarn bält-tunneln invigas och räknat i 2015 års prisnivå kommer det då kosta 494 kronor att köra med en personbil genom tunneln.

Redaktionen

Källa: News Öresund

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.