Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ett stort steg taget mot Culture Casbah

Publicerad: 6 oktober 2016, 13:23

Bild: Lundgaard & Tranberg.

Det spektakulära Culture Casbah i Rosengård, Malmö, ska möjliggöras genom att MKB tillsammans med fastighetsbolagen Balder, Heimstaden och Victoria Park bildar ett gemensamt bolag som dels förvärvar 1 650 befintliga lägenheter i närområdet, dels står för byggandet.


Ämnen i artikeln:

MalmöFastighetsmarknaden i Sydsverige

Culture Casbah är ett unikt stadsutvecklingsprojekt, som i ett första skede kan tillföra Rosengård 200 nya bostäder och 30 lokaler för affärsverksamhet. Det 22-våningar höga Tornet blir östra Malmös nya landmärke. Det framgår av ett pressmeddelande från de fyra bolag som i samverkan kommer att utveckla projektet, MKB, Heimstaden, Balder och Victoria Park.

Projektet presenterades på en presskonferens i Rosengård på torsdagsmorgonen. Där var, utöver de fyra bolagens representanter, Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Hon beskriver projektet som unikt och ett viktigt led i omvandlingen av Malmö då man bygger ihop ett miljonprogramsområde med stadens centrum.

Terje Johansson, vd för MKB, säger att ambitionen är att Culture Casbah ska bli Malmös nästa stora stadsutvecklingsprojekt.

– Culture Casbah kan göra Rosengård till en del av centrala Malmö på ett sätt som inte har gjorts tidigare. Utöver de 200 nya lägenheter som planeras räknar vi med ytterligare 300 nya bostäder i närområdet. Vi är glada att det finns ett starkt intresse att investera i Rosengård och ser fram emot ett utvecklande samarbete, säger Terje Johansson, VD hos MKB Fastighets AB.

Culture Casbah möjliggörs genom att MKB Fastighets AB tillsammans med fastighetsbolagen Balder, Heimstaden och Victoria Park bildar ett gemensamt bolag som dels förvärvar 1 650 befintliga lägenheter i närområdet, dels står för byggandet av 200 nya lägenheter och 30 lokaler för affärsverksamhet, samt ett nytt landmärke i form av det 22-våningar höga Tornet.

– För Balders del känns det oerhört positivt att vi fyra fastighetsbolag samverkar, säger Erik Selin, VD Fastighets AB Balder.

– En positiv utveckling av Rosengård kommer att öka attraktiviteten för Malmö som helhet. Ökad sammankoppling mellan stadens olika delar kommer att bidra till att göra Malmö än mer levande och intressant som bostadsort, säger Patrik Hall, VD Heimstaden AB.

De båda har inga fastigheter i Rosengård idag men väl en stor närvaro i Malmö och de är överens om att det som är bra för Malmö är bra för dem som fastighetsägare. Erik Selin betonar att han tror på Malmö och nämner för Fastighetsnytt att han har ägt hus där sedan i början på 1990-talet.

Även Victoria Park är med och det bolaget äger i dagsläget 870 lägenheter i Rosengård.

– Vi har alla ett intresse av att utveckla Malmö i allmänhet och Rosengård i synnerhet. Tillsammans får vi bättre förutsättningar för att göra det på både kort och lång sikt, vilket kommer att öka trygghet och trivsel för alla boende i områdena, säger Peter Strand, VD Victoria Park AB.

Slutlig överenskommelse mellan parterna är planerad att vara klar under oktober månad. Projektet genomförs under förutsättning av Malmö kommunfullmäktiges godkännande. Att persontrafik kan upprättas på Malmöringen med en station vid Rosengård och att planerade byggrätter erhålls är också väsentliga delar för projektets förverkligande.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News