torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Infrastruktur

“Ett lågmält landmärke”

Publicerad: 18 oktober 2016, 09:09

Foto: Stockholms Hamnar.

Stockholms Hamnar har nu invigt den nya piren och passagerarterminalen dit Värtahamnens färjeverksamhet har flyttat.

Ämnen i artikeln:

C.F. MøllerStockholms Hamnar

Samtidigt skapas ett nytt landmärke i Stockholm. Värtaterminalen har ritats av arkitektkontoret C.F. Møller och har tagit drygt tre år att bygga. När hamnverksamheten nu är samlad på piren frigörs 85 000 kvadratmeter mark för stadsutveckling vilket ger plats åt 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser.

– Det här är ett led i att utveckla hamn och stad sida vid sida, säger Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar.

Det återstår endast några få arbeten inne i hamnbassängen innan hela projektet är klart vid årsskiftet 2016/2017, då man lämnar tillbaka de sista delarna mark till Stockholms stad som kan börja stadsutvecklingen.
– Huvudsyftet är två saker, det ena är att vår hamn var 100 år gammal och behövde förnyas. Men det sammanföll också i tiden med att Norra Djurgårdsstaden behöver mark. Så vi har flyttat hamnen längre ut i vattenbassängen och skapat 85 000 nya kvadratmeter och samma yta lämnar vi till staden, så staden har hjälpt till att finansiera det här väldigt mycket, säger Per Ling-Vannerus, projektchef Stockholms Hamnar.

Ett landmärke behöver inte vara högt påpekade  Mårten Leringe, ansvarig arkitekt C.F. Møller, och kallade den nya terminalen för ett lågmält landmärke.
– Frågeställningen från staden och Stockholms hamnar var hur stad möter hamn. Vårt svar var att skapa en helt ny offentlig plats ute på hamnplanet. Så byggnaden är inte bara till för de som reser, utan lika mycket till för Stockholms invånare, säger Mårten Leringe.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev