Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

En överdäckning i city allt närmare

Publicerad: 10 oktober 2016, 15:49

Centralenområdet. Bild: Jernhusen.

En överdäckning av spåren mellan Stockholm Waterfront och Stockholm Centralstation kommer allt närmare. I Fastighetsnytt podcast säger Kerstin Gillsbro, vd på Jernhusen, att det nu finns ett muntligt avtal med staden om att påbörja planarbetet.


Ämnen i artikeln:

JernhusenKerstin GillsbroStockholm

En överdäckning av spåren mellan Stockholm Waterfront och Stockholm Centralstation kommer allt närmare. I veckans avsnitt av Fastighetsnytt Podcast säger Kerstin Gillsbro, vd på Jernhusen, att det nu finns ett muntligt avtal med staden om att påbörja planarbetet.

Det var i mars som Jernhusen lämnade in en detaljplaneansökan till Stockholm stad om utveckling av området. En överdäckning av området mellan Vattugatan i söder och Kungsbron i norr skulle möjliggöra en ny station för att kunna hantera järnvägens tillväxt de kommande åren.

– En överdäckning av det här såret som järnvägen utgör mitt i stadsdelen är något som det pratats om i oerhört många år. Men nu känns det som att vi är väldigt nära det. Jag fick ett muntligt besked här så sent som i förra veckan att vi kan påbörja planarbetet ihop med staden, säger Kerstin Gillsbro i Fastighetsnytt podcast, som släpps i sin helhet på onsdag kväll, hör ett utdrag nedan:

http://media.blubrry.com/fastighetsnytt_podcast/content.blubrry.com/fastighetsnytt_podcast/_verd_ckning_kerstin_gillsbro_mixdown.mp3

Varje dag rör sig över 200 000 resenärer och besökare på Stockholms Centralstation och 2030 beräknas dubbelt så många röra sig i hela centralstationsområdet. När Citybanan öppnar 2017 blir det möjligt att bygga över spåren – ett tidsfönster uppstår nämligen när det under några år blir färre tåg på bangården.

– Nu finns här möjligheten att fylla ett hål stadsbilden och skapa förutsättningar för ett än mer levande city, sa Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad då.

De senaste åren har Jernhusen moderniserat både Cityterminalen och Centralstationen samt byggt kontorsbyggnader i området. I april invigdes Stockholm Continental på Vasagatan med Scandic Hotell och entréer till nya Citybanan.

Intervjun med Kerstin Gillsbro i Fastighetsnytt Podcast släpps på onsdag kl. 19.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.