Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Infrastruktur

Digitaliseringen påverkar företagens affärsmodeller

Publicerad: 25 Augusti 2015, 14:30

Illustration: Petter Furå.

Ett engelskt ord som ofta dyker upp när folk pratar om ny digital teknik och affärsmodeller är ”disruptive”.


I Fastighetsnytt 4/2015 kan du läsa mer om digitalisering, numret kommer ut 11 september.

Ett engelskt ord som ofta dyker upp när folk pratar om ny digital teknik och affärsmodeller är ”disruptive”. Det som menas är att gamla sätt att göra affärer kommer att lösas upp och ersättas av nya på grund av nya tekniska lösningar. Om det stämmer kommer ledningspersoner på alla typer av företag att behöva förstå digitaliseringens effekter.

Christer Norström är vd för forskningsinstitutet SICS Swedish ICT och adjungerad professor i datavetenskap vid skolan för datavetenskap och kommunikation på KTH. Trots att han på alla sätt måste betecknas som en expert är han också förvånad över att utvecklingen har gått så fort.

– Det är faktiskt anmärkningsvärt att Google har kommit så långt med sina självkörande bilar. Så sent som för tio år sedan ansåg experter på mitt område att det aldrig kommer att gå. Förklaringen är att det finns så enormt mycket datakraft idag som kan utföra beräkningar vi inte trodde var möjliga på den tiden.

”Gör man fel idag kan man dribbla bort sig helt”
Själv är han inriktad på det som på svenska kallas ”sakernas internet” och på engelska går under beteckningen ”Internet of things”. Ett område som snabbt ökar i betydelse och praktisk omfattning. Idag uppskattas så mycket som 15 miljarder saker ha egna IP-adresser, det vill säga den adress som behövs för att kommunicera på internet.  Samtidigt menar Christer Norström att den kanske viktigaste förändringen för hans egen del som expert gäller dem han träffar på sina möten idag.

– För bara några år sedan pratade jag och mina kollegor med utvecklingschefer och produktägare. Idag är det också koncernledning och vd vi träffar. Gör ett företag fel idag kan man dribbla bort sig helt. Det handlar inte bara om teknik idag, utan om hur tekniken påverkar företagens affärsmodeller.

Blir enklare att köpa och sälja fastigheter
Digitaliseringen kommer att påverka även fastighetsbranschens affärsmodeller. Det menar Hannu Rantanen. Han är verksam i Helsingfors och Stockholm, har skrivit om digital utveckling i Mipim Worlds blogg och arbetar med visualisering och effektivare utnyttjande av data på fastighetsområdet sedan många år, nu i det egna bolaget Assetti.pro.

– Fastighetsbranschen har länge präglats av icke transparent data, system med usel användbarhet, höga transaktionskostnader när det gäller information och ”organisatoriska silos”. Nu kommer den typen av informationsprocesser att förbättras kraftigt, exempelvis moment som att hyra ut eller söka en lokal, köpa in service till en fastighet, köpa eller sälja kommersiella fastigheter och att skaffa lånefinansiering till ett projekt. Hittills har sådana processer varit manuella, processintensiva, utdragna och kostat mycket. Digitaliseringen kommer att förändra allt detta, inte över en natt, men på sikt, säger Hannu Rantanen.

Utmanare med ”disruptiva” affärsmodeller
Fastigheter kommer att styras med hjälp av de nya möjligheterna att hantera riktigt stora datamängder, det som kallas ”big data”. Hannu Rantanen menar även att fastighetsbolag kommer att kunna dra nytta av mer öppen data från myndigheter i framtiden och styra sina portföljer bättre med bättre hantering av intern data.

– Sedan kommer vi att få se fler nya företag som arbetar med fastighetsrelaterad data. Dessa utmanare med ”disruptiva affärsmodeller”, utgör en tydlig och kraftig trend i USA och Storbritannien. I större skala och på längre sikt kan digitaliseringen orsaka en omfattande förändring i hela samhällssystemet, från 3D-printing till ett trafiksystem som baserar sig på Uber-modellen, säger Hannu Rantanen.

Hur skulle du äta upp din egen affär?
Enligt Hannu Rantanen är nyckeln till framgång för ledningarna i fastighetsbolagen att de kan utnyttja data och effektivisera verksamheten.

– De som vinner är de som kan basera sina beslut på data i stället för att göra som alla andra eller gå på intuition. Det gäller att tänka utanför boxen, analysera sin värdekedja och fundera på hur du själv skulle ”äta upp” din egen affär om du var en utmanare. Jag skulle fråga mig vad det skulle innebära om alla transaktioner Uber-fieras? Eller hur AirBnB-modellen för kommersiella lokaler ser ut och vad den skulle det betyda för mina tillgångar? Eller hur 3D-skrivare påverkar fastighetstillgångar och om det innebär att tillverkning flyttar tillbaka till Europa, med påföljande konsekvenser för logistik och handel?

Termer

- Uber – Amerikanskt företag som erbjuder taxiresor och samåkning via en app.
- Airbnb – en marknadsplats på webben för uthyrning och bokning av privat boende.
- 3D-skrivare – en skrivare som utifrån tredimensionella datafiler kan skriva ut tredimensionella objekt.
- Disruptiva affärsmodeller – efter engelskans disruptive (splittrande, upplösande). Syftar på i första hand digitala affärsmodeller som bryter mot sedvanliga mönster.

Daniel Bergstrand

I Fastighetsnytt 4/2015 kan du läsa mer om digitalisering, numret kommer ut 11 september. Digitaliseringen kommer även att vara tema för seminarium 7 under onsdagen den 16 september på Business Arena i Stockholm.

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.