Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

De ska betala när nya tunnelbanans kostnader skenar

Publicerad: 26 april 2021, 11:17

Foto: Roland Magnusson

Utbyggnaden av Stockholms tunnelbana kommer att bli nio miljarder kronor dyrare än beräknat. Nu har stat, region och kommuner kommit överens om hur kostnaden ska fördelas.


Ämnen i artikeln:

tunnelbanaStockholmArenastadenHagastadenNacka

I 2013 års Stockholmsförhandling togs beslutet om att bygga ut tunnelbanan till Nacka med avgrening till Gullmarsplan, en ny linje till Arenastaden via Hagastaden och en utbyggnad av tunnelbanan från Akalla till Barkarby. De inblandade kommunerna åtog sig i förhandlingen att bygga 77 900 nya bostäder. Sedan dess har dock kostnadsbilden förändrats drastiskt. Det har visat sig att tunnelbanan blir 9,3 miljarder kronor dyrare än planerat, vilket har lett till nya förhandlingar.

Läs även: Stark försäljningsstart - men fel info om ny tunnelbana i Solnaprojektet

Nu har parterna, som är den statliga förhandlingspersonen, Region Stockholm, Stockholms stad, Nacka kommun, Solna stad och Järfälla kommun, kommit överens om fördelningen:

• Staten kommer att bidra med fyra miljarder kronor. Dessa ska finansieras genom en utökning av lån som ska täckas med hjälp av intäkter från trängselskatten.

• Region Stockholm betalar tre miljarder kronor.

• Kommunerna betalar 2,3 miljarder kronor vardera.

– Det är glädjande att vi har nått en överenskommelse. Vi har kartlagt orsakerna till de ökade kostnaderna och konstaterar samtidigt att nyttorna också har blivit större. Med en överenskommelse befäster vi att en klimatvänlig kollektivtrafik och ett ökat bostadsbyggande är ett gemensamt intresse för staten, regionen och kommunerna, säger Catharina Håkansson Boman, ordförande i styrelserna för uppföljningen av storstadsavtalen, och regeringens förhandlingsperson, i ett pressmeddelande.

Läs även: Regeringen avslår alla överklaganaden av ny tunnelbana till Arenastaden i Solna

Överenskommelsen gäller under förutsättning att den godkänns av regeringen, och fastställs av beslutande församlingar i Region Stockholm, Stockholms stad, Nacka kommun, Solna stad och Järfälla kommun.

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.