Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Infrastruktur

Cyklingen ska ha en tydlig plats

Publicerad: 31 Oktober 2012, 12:38

Cyklingsutredningen har överlämnat sitt betänkande till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Översynen har resulterat i ett antal förslag.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

I sitt betänkande, Ökad och säkrare cykling – en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv (SOU 2012:70), har Cyklingsutredningen (N 2010:08) analyserat regler inom fyra områden i syfte att öka cyklingen och göra den säkrare. Delområdena som setts över är: planering, cykelparkering, cykling och kollektivtrafiken samt trafiklagstiftningen.

Den särskilde utredaren Kent Johansson menar att cyklingens intresse kan i huvudsak väl hanteras inom ramen för i dag gällande lagstiftning och planeringsprocesser. Det är inte främst regeländringar som krävs utan incitament för att lagstiftningen och planeringsprocesserna tillämpas så att cyklingen beaktas. Det behövs också ytterligare ekonomiska satsningar på cykling och ökad politisk prioritering av cyklingsfrågan nationellt, regionalt och lokalt.

– Mina förslag och bedömningar inom områdena cykelparkering och cykeln i kollektivtrafiken syftar till att inom ramen för nu gällande lagstiftning, genom bl.a. ökad samverkan där de positiva effekterna av att låta cyklingen bli en del av resan med kollektivtrafiken tydliggörs, förbättra möjligheterna dels att åstadkomma bra cykelparkeringar, dels att ta med cykeln i kollektivtrafiken., säger Kent Johansson.

Han föreslår bland annat följande författningsändringar i syfte att öka framkomligheten, tillgängligheten, tryggheten och säkerheten för cyklister:

- Cyklar med mer än två hjul eller med en sidvagn eller cykelkärra tillkopplad ska under vissa förutsättningar får föras på körbanan även om det finns en cykelbana.
- Skyldigheten för bland annat cyklister att använda vägrenen ska förtydligas.
- Barn ska, om cykelbana saknas, till och med det år de fyller åtta få cykla på trottoaren.
- Förare ska få väjningsplikt mot bland annat cyklande som färdats ut på eller just ska färdas ut på en cykelöverfart. Vissa krav ska ställas på cykelöverfarternas utformning och en hänsynsbestämmelse för bland annat cyklister ska införas för att tillgodose trafiksäkerheten.
- En möjlighet att inrätta så kallade cykelgator ska införas.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Näringsdepartementet

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.