Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Bygger ny hamnterminal för en miljard

Publicerad: 2 mars 2016, 07:52

Bild: Göteborgs Hamn.

Göteborgs Hamn bygger en ny terminal i ytterhamnarna på Hisingen. Det är den största hamnutbyggnaden sedan 1970-talet och den totala investeringen ligger på cirka en miljard kronor.


Ämnen i artikeln:

GöteborgGöteborgs Hamn

Beskedet kommer efter att mark- och miljödomstolen givit hamnen tillstånd att bygga en ny godsterminal i anslutning till befintliga terminaler i Arendal på Hisingen. Den nya terminalens yta blir 22 hektar.

– Ett mycket glädjande besked som stärker Göteborg som Nordens logistikhuvudstad. Terminalen är en viktig del av vår framtida expansion och ger oss möjlighet att hantera en ökad efterfrågan på sjötransporter via Göteborgs Hamn, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn AB.

Det maximala djupgåendet för anlöpande fartyg blir 11 meter. Det innebär att trafiken troligtvis främst kommer att bestå av godstransporter inom Europa – antingen som slutdestination eller till de stora omlastningsnaven i norra Tyskland, Nederländerna och Belgien för vidare transport ut i världen.

– Här ser vi redan idag en ökad efterfrågan från marknaden. Dessutom finns det en politisk vilja i Europa att flytta fler transporter från land till sjö för att avlasta vägarna och minska miljöpåverkan, säger Magnus Kårestedt.

Byggs av muddermassor
Den nya terminalen kommer att byggas av muddermassor från två underhållsmuddringar i hamnområdet. Massorna läggs i ett invallat område i Arendalsviken och blir till fast material genom att blandas med cement och flygaska.

– De kemiska parametrarna i överskottsvattnet får inte överskrida våra gränsvärden. Därför måste vi få de olika materialen att jobba tillsammans och kapsla in de föroreningar vi har problem med i sedimenten. I Göteborg är det främst TBT som är den stora utmaningen, säger Ida Fossenstrand, teknisk projektledare.

Bygget påbörjas 2017. Hamnen beräknas stå klar efter 2020.

Redaktionen

Källa: Göteborgs Hamn

Ämnen i artikeln:

GöteborgGöteborgs Hamn

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News