Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Bussdepå på Kungsholmen brinner

Publicerad: 27 november 2018, 08:19

Branden i bussdepån, Lindhagen.

Foto: Teresa Ahola

Räddningstjänsten har sedan måndagen bekämpat en svår brand i ett bussgarage, som nu har spridit sig till hela byggnaden. “Vi vet inte vad som har startat branden, bara att det har pågått ett takarbete”, säger Mikael Svensson, områdeschef på bussoperatören Keolis.


Räddningstjänsten har sedan måndagen kl 10.30 försökt bekämpa en svår brand i ett bussgarage i Lindhagen, Stockholm, som nu har spridit sig till hela byggnaden. “Vi vet inte vad som har startat branden, bara att det har pågått ett takarbete”, säger Mikael Svensson, områdeschef på bussoperatören Keolis.

Depåns busshall tillåts nu brinna ned helt, samtidigt som Stockholms brandförsvar försöker rädda verkstaden intill.

– Vi vet inte vad som har startat branden, bara att det har pågått ett takarbete med att täta läckor. Huruvida det orsakade branden eller inte får utredningen visa, säger Mikael Svensson,  områdeschef för innerstadstrafiken på bussoperatören Keolis.

SL varnar för att inställda avgångar och oregelbunden trafik kan förekomma under tisdagen på grund av branden.

Men än så länge har trafiken flytit på bra, enligt Mikael Svensson.

– Vi har fått ut alla fordon som flyttades till Gärdet i natt och fick ut i princip all trafik i morse, vilket är helt otroligt med tanke på omständigheterna. Vi fick ut de flesta stockholmarna till jobbet i tid.

Han säger att det handlar om en enorm logistikmaskin som ska dras runt.

– Vi har cirka 150 bussar som går ut härifrån varje morgon, som ska tankas och städas, samt ska hålla cirka 500–600 förare informerade om läget.

Hur löser ni det här på längre sikt?
– Vi måste husera ett antal bussar på andra depåer. Varje buss står uppkopplad antingen inomhus eller med elvärme utomhus.

Ingen vet hur länge det tar att släcka branden, men räknar med att arbetet tar hela dagen.

Hur har grannarna reagerat?
– De flesta har full förståelse att det uppstår lite rök i området.

Byggnaden är ungefär 80 år gammal och räddningstjänsten har därför inte velat skicka upp någon på taket för att släcka branden, vilket förklarar varför släckningen tar längre tid.

SL hade planerat att flytta sin verksamhet härifrån till nya lokaler i Tomteboda år 2020, som Skanska började bygga i sommar.

Påskyndas flytten?
– Det är inte alls säkert att det går, även om det förstås vore optimalt.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.