Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Afry och Sweco designar spårväg i Helsingsfors

Publicerad: 8 april 2020, 10:13

Illustration över nya spårvägen mellan Fiskehamnen och Böle.

Foto: Afry

Helsingfors stad bygger ny spårväg och flera nya stationer. Afry, GRK och Sweco är tre av bolagen som fått kontrakt på delar av utbyggnaden.


När det gäller spårvägsförbindelsen mellan Fiskehamnen och Böle har Helsingfors tilldelat ett konsortium bestående av Afry och byggföretaget GRK att designa och uppföra den delen av utbyggnaden.

Projektet utförs med hjälp av en projektallians, och är uppdelat i två delar. Konsortiet som består av AFRY Finland Oy, GRK Infra Oy och GRK Rail Oy har tilldelats den andra delen. Projektet kommer att genomföras i nära samarbete med kunden Helsingfors stads trafikaffärsverk, HST, och det konsortium som ansvarar för den första delen.

– Vi är stolta över att vara med och skapa framtidens stad och dess trafiklösningar i Helsingfors. Projektet är en perfekt fortsättning till AFRYs tidigare spårvägsprojekt som gör städer ännu bättre att leva i, säger Mikko Inkala, chef för AFRY:s transportverksamhet i Finland i ett pressmeddelande.

Läs även: Helsingfors vill ha fler utländska investeringar – och talanger

Den nya spårvägslinjen mellan Fiskehamnen och Böle ska enligt planerna tas i bruk hösten 2024.

Även Sweco, Destia och WSP har skrivit avtal om att vara med i utbyggnaden av linjen till Fiskehamnen.

– Jag är mycket glad över att Sweco får delta i utvecklingen av hållbar kollektivtrafik i Helsingforsregionen. Den nya linjen kommer att förenkla vardagen för tusentals människor. Sweco är Nordens ledande expert på järnvägsdesign och detta är ett viktigt uppdrag där vi kan bidra till det arbete som växande städer gör för att närma sig målet om att nå koldioxidneutralitet”, säger Markku Varis, affärsområdeschef Sweco Finland, i ett pressmeddelande.

Läs även: Finska hotellmarknaden sackar efter Stockholm 

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.