Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Infrastruktur

7 000 bostäder och höghastighetståg

Publicerad: 16 Juni 2016, 12:53

Hässleholms kommun har nu kommit överens i Sverigeförhandlingen vilket innebär att 11 kommuner nu anslutit. Genom torsdagens handslag förbinder sig Hässleholms kommun att medfinansiera den nya stambanan med 50 miljoner kronor och att tillsammans med Kristianstads kommun bygga 7 000 bostäder.


Ämnen i artikeln:

HässleholmSverigeförhandlingen

Hässleholm har stora traditioner inom spårbunden trafik och staden växte fram runt en järnvägsknut. Nu är man också en av de städer som är med och ska få en station inom ramen för Sverigeförhandlingen.
– Handslaget innebär att vi nu har kommit ett stort steg närmare en höghastighetsstation i Hässleholm, och det känns mycket bra. Den nya stambanan kommer att bidra till utvecklingen i hela regionen: Vi får en större arbetsmarknad genom regionala snabbtåg och bostadsbyggandet ökar. En höghastighetsstation i Hässleholm betyder också mycket för arbetet med att göra Hässleholm och Kristianstad till en ny tillväxtmotor i Skåne, säger Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholms kommun.

Kommunstyrelsen gav på onsdagskvällen Lena Wallentheim i uppdrag att slutföra förhandlingen, och under torsdagen blev alltså handslaget mellan Hässleholms kommun och Sverigeförhandlingen klart. Överenskommelsen bygger på fyra delar:

Förskottering: Hässleholms kommun förskotterar 50,9 miljoner kronor. Statens återbetalning sker så snart Hässleholms kommuns åtagande om bostadsbyggande uppfylls. Förskotterade medel återbetalas under alla omständigheter senast år 2040.

Stationsläge: Den nya höghastighetstågstationen ska vara belägen centralt vid Hässleholm C. Helsingborg och Kristianstad knyts till höghastighetsbanan via Skånebanan. Hässleholm C utgör samtidigt en viktig kopplingspunkt för regional snabbtågstrafik mellan den nya stambanan och det befintliga systemet, till exempel från Malmö mot Kristianstad och Blekinge samt Södra stambanan mot Älmhult och Växjö.

Bostäder: Hässleholms kommun åtar sig att tillsammans med Kristianstads kommun bygga 7 000 bostäder i enlighet med tillväxtmotorarbetet och den gemensamt inlämnade nyttoeffektbedömningen. Åtagandet avser bostäder kopplade till färdigställandet av den nya stambanan, men även detaljplaner för bostäder tagna före år 2015 kan tillgodoräknas.

Medfinansiering: Hässleholms kommun medfinansierar den nya stambanan med 50 miljoner kronor. Medfinansieringen betalas i tre delar; en tredjedel vid projekteringsstart, en tredjedel vid byggstart och en tredjedel när den nya stambanan är färdigbyggd via Hässleholm.

Nedan övriga kommuner som skakat hand.

Härryda:          2 950 bostäder. Medfinansiering:   36,5 miljoner
Lund:              15 000 bostäder. Medfinansiering:   116,5 miljoner
Tranås:            2 000 bostäder. Medfinansiering:   18,5 miljoner
Värnamo:         1 770 bostäder. Medfinansiering:   31,5 miljoner
Jönköping:    10 000bostäder. Medfinansiering:   195 miljoner
Södertälje:    15 300 bostäder. Medfinansiering:   47,5 miljoner
Norrköping:15 300  bostäder. Medfinansiering: 173 miljoner
Linköping:    15 300 bostäder. Medfinansiering: 173 miljoner
Nyköping:      7 400 bostäder. Medfinansiering:    84 miljoner
Trosa:               1 700 bostäder. Medfinansiering:    47,5 miljoner

Förhandlingen omfattar 16 kommuner och två flygplatser.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.