tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Wihlborgs inför internprissättning på koldioxidutsläpp

Publicerad: 3 maj 2022, 07:37

Wihlborgs Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef, Ulrika Hallengren, vd och Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef. Foto: Wihlborgs

Under 2022 inför Wihlborgs internprissättning av CO2e-utsläpp och ett målgränsvärde för nybyggnadsprojekt. Syftet är att få ett ökat fokus på klimatpåverkan vid projektinvesteringar och premiera hållbara val i leverantörskedjan.

Ämnen i artikeln:

SvepetwihlborgsWihlborgs Fastigheter

R


Wihlborgs gemensamma internpriset på utsläpp av CO2-ekvivalenter (CO2e) sätts till 1.000 kronor per ton och kommer i ett första steg testas i ett antal investeringsbeslut vid ombyggnationer och därefter utvärderas, det uppger bolaget i ett pressmeddelande. 

Målsättningen är att kostnaden för klimatpåverkan framöver ska vara en integrerad del i beslutsprocessen hos Wihlborgs. 

Läs mer: Kortsiktig huvudvärk när Wihlborgs siktar högt i hållbarhetsarbetet 

– Det övergripande syftet är att få en tydligare koppling mellan ekonomi och klimatpåverkan. Genom att sätta ett pris på klimatpåverkan och ta fram den kalkylen redan i beslutsprocessen, får vi ett helt annat fokus på de aktiva klimatval vi kan göra, kommenterar Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs.

Riktpriset 1.000 kronor per ton är en schablonsumma som används av flera stora bolag och är baserad på klimatkompensering utifrån bokföringsprinciper (så kallade negativa utsläpp).

Läs mer: Atrium Ljungberg starka i omställningen - slår konkurrenter på fingrarna 

Wihlborgs sätter också upp ett målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Vilket syftar till att förtydliga ambitionen gentemot arkitekter och entreprenörer. Det beslutade målgränsvärdet för byggskedet ligger på 270 kg CO2e per kvadratmeter och har tagits fram gemensamt inom LFM30 i Malmö. Detta gränsvärde ligger, enligt Wihlborgs, i framkant i förhållande till Boverkets och lagstiftningens riktlinjer om redovisning.

– Vår ambition är att dessa initiativ kommer bidra till fler klimatsmarta val i vardagen. Det ger oss också möjlighet att premiera leverantörer som erbjuder långsiktigt klimatsmarta lösningar, vilket i sin tur bidrar till att driva byggbranschen i rätt riktning, kommenterar taffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev