Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Wästbygg i JV med energibolag – bygger solcellspark och uppför vindkraftverk

Publicerad: 13 september 2022, 14:32

”Ska vi nå vårt mål om att vara fossilfria 2030 inom el, värme, transporter och avfall så behöver vi fortsätta arbetet med att gå från ord till handling”, kommenterar Wästbygg Gruppens vd Jonas Jönehall. Foto: OX2/Wästbygg/Getty Images

Wästbygg Gruppen och Varberg Energimarknad avser inleda samarbete kring samägande av vindkraftverk och solcellspark. Tanken är att Wästbygg blir majoritetsägare i ett gemensamt jv-bolag.

Ämnen i artikeln:

SvepetWästbygg

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Avtalet rör återupprättandet av två vindkraftverk som tidigare har stått i Bäckagård, Tvååker samt byggnation av en ny solcellspark strax söder om Varberg, vilket skulle ge cirka 12 gigawattimmar ny elproduktion årligen, det uppger Wästbygg i ett pressmeddelande. 

Produktionen kommer, enligt Wästbygg, att täcka den elkonsumtion som hela bolagsgruppen förbrukar i samtliga projekt under ett år, vilket i genomsnitt ligger på runt 7 gigawattimmar.

Läs mer: Låt fastigheterna visa vägen i den gröna omställningen 

För att genomföra byggnationen och säkerställa framtida drift, har parterna för avsikt att bilda ett gemensamägt driftbolag där Wästbygg Gruppen blir majoritetsägare med 75 procent av aktierna. 

Styrelsen för Varberg Energimarknad har under tisdagen godkänt bildandet av ett gemensamt driftbolag och parterna jobbar nu vidare med att färdigställa avtalet och bolagsbildningen. 

Målsättningen är att produktionsanläggningarna ska stå klara under det tredje kvartalet 2023.

Läs mer: ”Finns, dessvärre, fog för att el-priserna kan besannas” 

– Ska vi nå vårt mål om att vara fossilfria 2030 inom el, värme, transporter och avfall så behöver vi fortsätta arbetet med att gå från ord till handling. Varberg Energi är redan idag Wästbygg Gruppens huvudleverantör av miljömärkt el och det kändes därför naturligt för oss att bredda vårt samarbete med dem för att öka tillgången på förnybar el och därmed bidra till den hållbara omställningen, kommenterar Jonas Jönehall, vd och koncernchef Wästbygg Gruppen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev