Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Vinnare Sweden Green Building Awards

Publicerad: 11 november 2014, 07:09

Priset som premierar hållbart byggande i Sverige delades ut i samband med konferensen Building Sustainability SGBC14. Hållbara Järva, Norra Sigtuna och Viktoria Walldin är några av pristagarna.


Ämnen i artikeln:

SGBC

Det är Sweden Green Building Council som med priset belönar de fastighets- stadsutvecklings- och anläggningsprojekt som under det gångna året har varit föredömen för branschen.

Bland vinnarna återfanns till exempel Hagaborgsskolan i Karlstad, som blev årets Miljöbyggnad tack vare sitt imponerande arbete med att nå de högsta nivåerna i systemet. För första gången delades det också ut ett pris i samarbete med Stockholms stad. Priset, som kallas för “Två blir mer”, delas ut till fastighetsägare i Stockholms kommun som drivit ett innovativt hållbarhetsarbete i samverkan med sina hyresgäster. Den första vinnaren av priset blev den renoverade fastigheten Landsfogden 6 i Bagarmossen, ett flerbostadshus från 50-talet som ägs av Einar Mattsson Byggnads AB.

I arbetet med att premiera hållbart byggande och en hållbar utveckling så har Sweden Green Building Council också valt att för första gången dela ut ett pris till en individ. Priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling i Sverige går till de eldsjälar som arbetar med att driva utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle och den första mottagaren av priset blev Viktoria Walldin, specialist inom social hållbarhet på White arkitekter, med motiveringen att hon i sitt arbete med social hållbarhet tillfört kunskap som hittills inte integrerats på ett konkret och tydligt sätt i planeringsprocessen. Hon ses som en stark inspiratör som har påverkat branschen både i Sverige och internationellt.

Samtliga vinnare i 2014 års Sweden Green Building Awards:

·  Stockholms stads forum för hållbara fastigheter och Sweden Green Building Councils pris för hållbarhetsarbete i innovativ samverkan “Två blir mer”: Landsfogden 6, Einar Mattsson Byggnads AB och hyresgäster i Landsfogden 6

·  Utmärkelsen för innovation och samverkan kring hållbar utveckling av anläggningsprojekt – Pågående projekt: Spårväg City Bana Stockholm, Skanska och SL-Trafikförvaltning

·  Utmärkelsen för innovation och samverkan kring hållbar utveckling av anläggningsprojekt – Färdigställt projekt: Vindpark Sjisjka, Jämtkraft AB, OX2 och Skanska

·  Breeam: Emporia, Steen & Ström Sverige

·  Leed: Entré Lindhagen, Skanska

·  Miljöbyggnad: Hagaborgsskolan, Karlstads kommun

·  EU GreenBuilding: Swedbank HQ, Swedbank

·  Utmärkelsen för hållbar stadsutveckling av ett nytt område: Norra Sigtuna, Sigtuna kommun och NCC

·  Utmärkelsen för hållbar stadsutveckling av ett befintligt område: Hållbara Järva, Stockholms stad

·  Priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling i Sverige: Viktoria Walldin, White Arkitekter

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SGBC

Ämnen i artikeln:

SGBC

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.