Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Hållbarhet

Växthus för 48 miljoner i Kumla

Publicerad: 8 Februari 2012, 22:00

Kommunala Kumla Fastighets AB i Närke planerar att bygga ett växthus i det större formatet.


Kommunala Kumla Fastighets AB i Närke planerar att bygga ett växthus i det större formatet.

För 48 miljoner kronor ska det kommunala fastighetsbolaget bygga en okonventionell växthusanläggning med en byggyta på 1 700 kvadratmeter. Den placeras i Kumlas nyanlagda sjöpark, som är ett av Sveriges mest omfattande stadsparksprojekt i modern tid och som redan delvis är färdigställt.

Kumla kommun avser att hyra två tredjedelar av den nya fastigheten och Kumla Fastighets AB:s vd Thage Arvidsson uppger för Nerikes Allehanda att han räknar med en snar byggstart och att anläggningen beräknas stå klar under vår-vintern 2013.

– 48 miljoner kronor är inget exceptionellt kvadratmeterpris. Det ligger någonstans mellan en industribyggnad och kontorslokaler, säger Thage Arvidsson till Nerikes Allehanda.

– Investeringskostnaden blir något högre eftersom tanken är att bygga på ett miljövänligt sätt som ger lägre driftskostnader. Det handlar exempelvis om att installera antingen solceller eller solplanel, samt att borra för bergvärme som kan värma upp byggnaden.

Projektet “Möjligheternas växthus” beviljades EU-stöd våren 2011 och omfattar flera mål. Anläggningen är bland annat avsedd att fungera som en del av Kumla kommuns flyktingmottagande, där personer med kunskaper om växtodling men med svårigheter att ta sig in på den ordinarie arbetsmarknaden ska erbjudas praktik och träningsarbetsplatser.

Växthuset ska även svara för en ekologisk grönsaksodling för Kumla kommuns skolor och äldreboenden och är även tänkt att få en roll som en lokal marknadsplats för lantbrukare för försäljning av ekologiska och närodlade produkter.

Peter Lorin

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.