lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Vasakronan ska klimatkompensera med hjälp av ny teknik

Publicerad: 18 februari 2020, 14:42

Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, framför en skiss på Magasin X, ett nytt kontorshus med trästomme som bolaget utvecklar i Uppsala. Bolag som vill vara riktigt klimatsmarta ska dock inte bygga nytt överhuvudtaget. Foto: Vasakronan / White Arkitekter

Vasakronans plan för att uppnå målet om att vara klimatneutrala till 2030 är att investera i teknik som konkret minskar koldioxidhalten i atmosfären.

Ämnen i artikeln:

Anna DenellVasakronan FastigheterUppsala

AJ


Det var på ett seminarium på temat hållbart byggande som det digitala tjänsteföretaget Buildsafe anordnade på Hotel Continental på tisdagsmorgonen som Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, berättade om bolagets plan framåt.

Läs även: Byggstartar första kontorshuset med trästomme 

Anna Denell slår fast att det finns mycket kvar att göra för att öka hållbarheten och minska klimatavtrycket även för ett bolag som Vasakronan (rankat som världens elfte mest hållbara fastighetsbolag). En synpunkt som också avspeglas i Vasakronans nya mål, att verksamheten ska vara klimatneutrala i hela värdekedjan – från projektering och förvaltning till kundernas användning – före år 2030. 

– Det här är ett jäkligt tufft mål, det är vi medvetna om, sa Anna Denell inför ett femtiotal personer i bygg- och fastighetsbranschen.

Energieffektivisera mera

För att lyckas måste energianvändningen minska i alla led. I byggskedet måste användningen av maskiner gå ner, material måste måttbeställas i högre grad än i dag för att det ska bli mindre svinn och därmed mindre avfall och kunderna som ska befolka huset måste kunna ta sig till det på ett klimatsmart sätt.

Anna Dernell lyfter också en fråga som blivit ett allt vanligare samtalsämne i branschen, att vissa byggen kanske inte ska genomföras överhuvudtaget.

– Vi kan definitivt inte bygga kontorshus på en åker dit man måste åka bil. 

Läs även: Avsaknaden av innovationer inom fastighetsbranschen

För att klara av målet att vara neutrala när det gäller utsläppa växthusgaser i atmosfären till 2030 kommer det krävas att Vasakronan klimatkompenserar. 

Men hur klimatkompenserar man på ett sätt som gör att utsläppen faktiskt minskar? 

Anna Denell svarade att det bolaget ska kompensera i en typ av verksamhet som ännu är i sin linda.

– Det enklaste sättet är att bygga mindre. Men om vi ska kompensera ska vi göra det med någon form av åtgärd som faktiskt tar bort koldioxid ur atmosfären. Vissa värmekraftverk jobbar för att fånga in koldioxid, ett annat alternativ är biokol. Det finns inte jättemycket sådan verksamhet i dag, men utvecklingen går framåt.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev