Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Världens första NollCO2-butik invigd på Gotland

Publicerad: 26 juni 2020, 09:56

Innan sommaren invigs den första klimatneutrala och dubbelt hållbarhetscertifierade butiken.

Foto: Arriba Bygg

Lidl:s nya butik på Gotland, världens första som certifierats enligt NollCO2, är nu invigd. Byggnaden ska vara klimatneutral under hela sin livslängd, från planeringsbordet och materialtillverkning till en framtida demontering.


Ämnen i artikeln:

LidlLINK Arkitektur

Butiken är byggd i trä och har fått de tuffa miljöcertifieringarna NollCO2 enligt Sweden Green Building Council (SGBC) och BREEAM-SE Excellent.

Arriba Byggnads inleddes i juli 2019 och den nya byggnaden ska under hela sin livstid uppfylla kravet för netto noll utsläpp. 

Bild från invigningen.

Foto: Lidl Sverige

Material, isolering och energisystem är tre delar som krävt noggrann planering för att reducera miljöpåverkan. Visbybutiken är byggd i trä, med träpaneler, träväggar, träbalkar och trätak. Den har utrustats med solceller på taket i kombination med gröna takytor där det växer sedum, gräs och örter. På tomten finns två ekozoner och planteringsytor på cirka 1 450 kvadratmeter som bidrar till biologisk mångfald.

Läs även: Deras trä gör första klimatneutrala butiken

Certifieringen är framtagen av SGBC och är ett viktigt steg för att Sverige ska nå sina klimatmål, eftersom byggnader står för en stor del av våra utsläpp.

– Vi är fast beslutna att minska vår klimatpåverkan och vi genomlyser alla delar av vår verksamhet för att nå detta mål. Våra butiker står för en väsentlig del av vår klimatpåverkan, men genom att bygga hållbart bidrar vi till våra hållbarhetsmål, säger Thomas Brattlöw, Fastighetsdirektör Lidl Sverige, i ett pressmeddelande.

 

 

 

 

Mer om butiken

Certifieringar: NollCO2 enligt SGBC och BREEAM-SE Excellent.

Arkitekter: LINK.

Byggentreprenör: Arriba Byggnads AB.

Antal solceller: Knappt 480 (780 kvadratmeter).

Ekozoner: 2

Laddplatser för elbilar: 2

Laddplatser för elcyklar: 4

Butiken på Skarphällsgatan 3-5 i Visby blir Lidls 196e butik i Sverige och innebär att livsmedelskedjan nu närmar sig målet om 200 butiker i Sverige innan årets slut. Butiken är 1 300 kvm och har samma breda sortiment som övriga Lidl-butiker.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

LidlLINK Arkitektur

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.