Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Hållbarhet

Var sitter jämställdheten egentligen?

Publicerad: 3 februari 2015, 15:20

Sara Haasmark

Ibland hör jag uttalanden från personer om att hen inte gör skillnad på kvinnor och män. Att jämställdheten sitter i hens eller till och med hela företagets dna. Eller dess väggar. Och visst. Det kan mycket väl vara möjligt. Men jag är övertygad att det då måste ha föregåtts av ett gediget arbete. För jämställdhet kommer inte av sig själv.


Ämnen i artikeln:

Sara Haasmark

Tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 6, 2014

Ibland hör jag uttalanden från personer om att hen inte gör skillnad på kvinnor och män. Att jämställdheten sitter i hens eller till och med hela företagets dna. Eller dess väggar. Och visst. Det kan mycket väl vara möjligt. Men jag är övertygad att det då måste ha föregåtts av ett gediget arbete. För jämställdhet kommer inte av sig själv.

För när det gäller jämställdhet så krävs det mer än att en bestämmer sig för att hen inte gör skillnad på kön. Eller att det skrivs en jämställdhetspolicy. För även om det självklart är bra att ambitionen om en jämställd arbetsplats finns både i sinne och i policy, så räcker inte det för att jämställheten ska sitta i varken dna eller väggar. Jämställdhet är nämligen något som saknats på våra arbetsplatser och i vårt samhälle under så lång tid att det krävs ett förändringsarbete för att nå reella resultat.

För precis som vi i övriga hållbarhetssammanhang ofta säger att det krävs att ledningen är med på att det behövs en förändring, för att den ska ske. Att det krävs att ledningen både sätter tonen och målen, men även ställer kraven och ser till att uppföljningen genomförs. Så krävs detta även inom jämställdhet.

Men om vi nu vill sätta jämställdheten i vårt dna. Eller i våra väggar. Då krävs det mer.

För otaliga är de undersökningar som visar att vi dömer kvinnor hårdare än män. I alla möjliga sammanhang. Vilket gör arbetet att nå mål om jämställdhet lite svårare att nå än andra mål.

Därför krävs det mer när det gäller jämställdhet. Det krävs mer när det gäller upplysning om vad jämställdhet är, om vad avsaknad av jämställdhet innebär för kvinnor och för män, om hur vi fungerar i olika situationer, om hur vi dömer kvinnor och män. Det krävs mer när det gäller att undersöka och kartlägga hur det står till på den egna arbetsplatsen. Det krävs mer när det gäller målsättningen. Det krävs mer när det gäller uppföljning. Det krävs mer varje dag. Av dig och mig. I alla situationer.

Men menar jag att vi inte får vara optimistiska när det handlar om jämställdhet. Nej det menar jag inte. Det får vi absolut. Och det ska vi vara. Men först när vi gjort något bra.

Ibland känner jag att jag står och hoppar upp och ner i min iver över att få prata om allt gott som kommer när man väl får in ett jämställdhetsperspektiv i företagsarbetet. Jag menar i alla aspekter i det dagliga arbetet i arbetslivet. Exempelvis vid rekryteringen i alltifrån utformningen av jobbannons till utvärderingen av de sökande.

För de möjliga vinsterna är så stora. Det vill säga om vi verkligen gör något.

Men det kommer inte av sig själv. Och jag upprepar. Vi har det inte i oss och det sitter inte i väggarna eller i våra företags dna om vi inte gör något för att det ska hamna där.

Hur många av de som säger att de inte gör skillnad på kvinnor och män har satt sig själva på prov? Hur många har kontrollerat hur de verkligen gör i vardagliga situationer och satt sina fördomar för en granskning?

För om vi hade gjort det skulle vi väl inte se lönskillnader mellan kvinnor och män? Eller ha helmanliga paneler på stora branschseminarier? Eller ha alltför få kvinnor på ledande positioner, i ledningsgrupper och styrelser?

Min utmaning till alla som tror sig ha jämställda arbetsplatser. Testa, undersök, räkna och kontrollera. Hur står det till egentligen? Är ni så jämställda som ni tror?

För var sitter jämställdheten egentligen? Det vill säga innan den hamnar i dna:t eller väggarna för den delen?

I våra handlingar menar jag. I allt som görs och i allt som sägs. Hela tiden och varje dag.

Sara Haasmark
Hållbarhetschef Fastighetsägarna Stockholm

Ämnen i artikeln:

Sara Haasmark

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.