Hållbarhet
Välkomnande returpark har besökaren i fokus
Publicerad: 15 februari 2023, 15:15
Vallentuna returpark bryter av mot andra. Entreprenör och beställare Sörab. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.
Foto: Jojje Eklöf
Vallentuna returpark är en återvinningsanläggning de luxe, med konst av återbrukat material och välkomnande personal som guidar besökarna att återvinna och sortera rätt. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.
MSN
Martina Strand Nyhlin
– Det känns bra att anlita lokala krafter och min erfarenhet är att det ofta blir billigare än om vi anlitar företag som har lång resväg, säger Peter Furness, entreprenadchef på Sh bygg, sten & anläggning.
Läs även: Nya siffror visar: ”Tydligt trendskifte för kontoren”
Bakom projektet står Sörab och Sh bygg, sten & anläggning som dessutom har satsat stort på att samla lokala aktörer i underentreprenörsleden. Sörab driver ett antal returparker runt om i Stockholm i dag och fokus i returparkerna ligger förutom återvinning även på återbruk. Vallentunas nya returpark har byggts med inspiration från en tidigare modell som finns i Stockby på Lidingö och som 2016 vann priset ”Årets Återvinningsanläggning”.
Missa inte senaste nytt!
Nyheter och fördjupning med Byggindustrins nyhetsbrev.
✓ Affärer ✓ Hållbarhet ✓ Teknik ✓ Konjunktur ✓ På nytt jobb
Här prenumererar du!
Vallentuna returpark bryter av mot andra. Entreprenör och beställare Sörab. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.
Foto: Emeli Ljungstig
– Den här returparken sticker ut mot hur man bygger traditionellt. Dels för hur vi har mottagningsbyggnaderna där man blir mött direkt och får hjälp när man kör in och guidad till var man ska lämna sina saker. Men också för att det är en bra arbetsmiljö för personalen, för det mesta under tak, även på rampen. Dessutom är den väldigt påkostad för att vara en återvinningscentral, säger Rikard Fröling, fastighetschef på Sörab.
Tre fakta om Vallentuna returpark:
• Konstverken i återbrukade material skapades av konstnärerna Nicklas Fännick och Jessica van Doorn Fännick.
• På returparken har man valt att införa det nya nordiska skyltprogrammet: symboler och färger i kombination med text som gör det enklare att sortera.
• En gång- och cykelbana leder från entrén och in till mottagningshallen för farligt avfall, samt till småskaliga sorteringskärl (plast, metall, papper & glas) så att man inte behöver ta bilen för att kasta sitt avfall.
Läs även: Så krossades husdrömmarna – lägsta byggtakten på 100 år
En finess är det som kallas ”Returchansen”. Där samlas saker som är värda en andra chans i stället för att de ska sorteras som avfall.
– Detta gör att man som besökare inte bara kan lämna avfall, utan också hämta saker i stället för att köpa nytt, säger Rikard Fröling.
En återvinningscentral är ju i sig ett projekt för hållbarhet, och när det gäller hållbarhet i övrigt är en faktor som varit positiv att Sörab kunnat lagra och återanvända massor i projektet.
– Vi hade en plats i närheten som vi förfogade över och kunde lägga massorna på. Det var bra för miljön och i detta fall även bra för ekonomin, säger Peter Furness.
Underentreprenörerna bestod av lokala företag, något som Peter Furness tycker är bra ur socialt hållbarhetsperspektiv.
– Detta blev möjligt tack vare att vi hade en platschef som bor nära projektet och hade lokal kännedom, säger han.
Läs även: JM:s okända förflutna – så gick det till när de blev en ledande bostadsutvecklare
Arkitekturen på den nya återvinningsanläggningen har hållits enkel och funktionell. Men skalväggarna är tillverkade i betong enligt en speciell mall med en struktur som påminner om träplank, vilket ger inramningen ett mjukare intryck där träets ådring har efterliknats i betongen. Dessutom har det satsats en hel del på konst som nu smyckar platsen. En konsttävling anordnades inför utsmyckningarna.
– Vi gjorde samma sak i vår anläggning på Lidingö och där ordnas det nu konstvandringar på returparken, säger Rikard Fröling.
Vallentuna returpark bryter av mot andra. Entreprenör och beställare Sörab. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.
Foto: Emeli Ljungstig
Både beställare och entreprenör är nöjda med projektet, trots att det försenades lite av krångel då en oupptäckt dagvattenledning i byggområdet fick lov att hanteras. Dessutom drabbades projektet av prisuppgångar.
– Men projektet har löpt på väldigt bra med god stämning. De utmaningar vi stött på har entreprenören löst och de har drivit på frågan gentemot berörda, säger Rikard Fröling.
Peter Furness instämmer.
– Vi gillar såna här projekt, som har en tydlig funktion och ger ett värde för Vallentunaborna. Och vi har utfört arbetet bra, säger Peter Furness.
Aktörer i projektet
Entreprenör: Sh bygg, sten & anläggning.
Beställare: Sörab
Hyresgäst: Sörab
Arkitekt: Tyréns
Projektkostnad: 47 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad
Övriga nominerade i kategorin: