onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Utsläppstak gav miljövänligare taxibilar

Publicerad: 1 december 2013, 10:58

Systemet som lett till kraftigt minskade koldioxidutsläpp från de taxibilar som kör till och från Arlanda.

Ämnen i artikeln:

Arlanda

I det kommande numret av Fastighetsnytt berättar Tomas Kreij, chef för resenärsservice på Arlanda, om systemet som lett till kraftigt minskade koldioxidutsläpp från de taxibilar som kör till och från Arlanda.  Den 27 november kom en dom i Miljödomstolen som innebär att Arlandas så kallade utsläppstak tas bort, vilket kommer att ändra förutsättningarna.

Arlanda är, för närvarande, den enda flygplatsen i världen som har ett utsläppstak för koldioxid i sitt miljötillstånd, och det inkluderar även utsläpp ifrån marktransporter. Det innebär att samtliga koldioxidutsläpp som verksamheten genererar måste hålla sig under 1990-års nivå. Detta samtidigt som antalet flygresenärer på Arlanda sedan 1990 har ökat med cirka 35 procent, från litet mer än 14 miljoner till 19,6 miljoner. För att inte behöva minska antalet flygningar var Swedavia tvungna att se över alla möjligheter att sänka utsläppen av koldioxid och 2009 riktade man bland annat in sig på taxinäringen.

Har minskat utsläppen i Stockholm med 45 000 ton
Den 1 juli 2011 införde flygplatsen ett krav på 100 procent miljöbil enligt Transportstyrelsens normer för att få trafikera Arlanda som taxi. Åtgärden har fått en betydande effekt för hela Stockholm.
– År 2012 räknade vi ut att när det gäller taxi som kör in till Arlanda reducerade vi utsläppen med 12 000 ton. Normalt sett byter taxi ut bilarna vart tredje år, men genom vårt system byter man ut dem snabbare i Stockholm idag. Vi har även tittat på hela Stockholmsregionen och räknade ut att under 2012 har taxi på grund av effekter av vårt system minskat sina koldioxidutsläpp med 45 000 ton. Det är ju en väldigt positiv smittoeffekt och konceptet har ju varit framgångsrikt även i det avseendet, säger Tomas Kreij.

Utsläppstak slopas
Men förutsättningarna har förändrats i och med den nya domen i Miljödomstolen som i praktiken innebär att domstolen anser att Swedavia inte ska behöva ta hela ansvaret för biltrafiken till och från flygplatsen.
– Nu är det väl så att denna dom kommer att överklagas, så vi får nog leva med utsläppstaket i tre till fyra år till. Om nuvarande beslut kvarstår så kommer ett slopande av utsläppstaket vara kopplat till en strikt handlingsplan för hur Swedavia reducerar koldioxidutsläppen utsläppen på sina flygplatser. Vi kommer att bibehålla systemet och vidareutveckla detta eftersom det givit ett så bra resultat. Vi tittar nu också på möjligheten att införa systemet på fler av Swedavias flygplatser, säger Tomas Kreij.

Fakta

Miljödomstolarna är domstolar för miljöfrågor och vattenfrågor. Frågorna styrs av Miljöbalken. Miljödomstolarnas beslut överklagas till Miljööverdomstolen, som finns i Svea hovrätt.

Källa: Sveriges Domstolar (domstol.se)

Daniel Bergstrand

Fredag 6/12 kommer nummer 6 av Fastighetsnytt, tidningen har hållbarhet som tema och där kan du bland annat läsa hela artikeln ”När flygets utsläppstak gav klimatsmart taxi”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev