lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Utreder undantag från kraven på tillgänglighet

Publicerad: 8 september 2014, 14:02

Regeringen ger Boverket i uppdrag att utreda möjligheterna till ett generellt undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i plan- och bygglagen vid uppförande av studentbostäder med tidsbegränsat bygglov.

Ämnen i artikeln:

RegeringenSocialdepartementetStudentbostäderStudentbostadsföretagen

På kort sikt kan bostäder som uppförs tillfälligt med tidsbegränsat bygglov vara en lämplig lösning för att snabbt få till stånd ytterligare bostäder, tror man.

Studentbostadsföretagen välkomnar initiativet, lägre tillgänglighetskrav skulle innebära möjligheter att bygga mindre bostäder med lägre hyra.
– Vi hoppas att utredningen konstaterar att det finns ett behov av undantag, samt att det i framtiden sker ytterligare lättnader för all nyproduktion av studentbostäder. Vi har länge tittat på Norge där regelverket kräver att 20 procent av nybyggda studentbostäder är helt tillgänglighetsanpassade, medan resterande nyproduktion måste möta besökstillgänglighet. Vi tror att det är en modell som skulle passa även i Sverige, kommenterar Martin Johansson, generalsekreterare för branschorganisationen Studentbostadsföretagen, i ett pressmeddelande.

Boverket ska redovisa sitt uppdrag till Regeringskansliet senast den 1 december 2014.

Redaktionen

Källa: Socialdepartementet, Studentbostadsföretagen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev